Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Οι πέντε περιοχές που χτύπησε «καμπανάκι» ο Χαρδαλιάς για το πρόγραμμα εμβολιασμού

Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα - Άλλες 14 περιοχές κάτω...

Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά ανταπόκρισης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα - Άλλες 14 περιοχές κάτω από τον μέσο όρο - «Τείχος» Pfizer και AstraZeneca κατά της ινδικής μετάλλαξης - Από self test τα μισά νέα κρούσματα της εβδομάδας - Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις

Με θετικό πρόσημο κλείνει η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Η ύφεση που διαφαίνεται από τη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών προσφέρει αισιοδοξία για τη συνέχεια, η πορεία, όμως, παραμένει εύθραυστη και απαιτεί συνεχή εγρήγορση και πιστή τήρηση των λίγων αλλά σημαντικών μέτρων που εξακολουθούν να υφίστανται.


Ο εμβολιασμός, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη του, μειώνοντας τον αριθμό τόσο των νέων διαγνώσεων όσο και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία της επικράτειας. Παρόλα αυτά, είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας, όπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί.


Σήμερα, μάλιστα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη που εμφανίζεται στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο καθηγητής εξήγησε ότι το στέλεχος αυτό είναι πιθανότατα υπεύθυνο για την αύξηση των διαγνώσεων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα στοιχεία του Public Health England δείχνουν ότι η μετάλλαξη καλύπτεται σε ικανοποιητικό βαθμό από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων των εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Pfizer. Κατέστησε, έτσι, σαφές το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο προστασίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι και στη γηραιά Αλβιώνα -όπως και στην Ελλάδα- η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.


Χαρδαλιάς: «Καμπανάκι» σε πέντε περιοχές για τους εμβολιασμούς


Στην σημασία της προόδου του εμβολιασμού για τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας παράλληλα τον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη που θα ισχύει στο εξής και μέσω του οποίου θα ενημερώνονται τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι τουρίστες.


Αρχικά, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πέντε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης που παρατηρείται εκεί (Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες, Δράμα), καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν άμεσα για τον εμβολιασμό τους, ενώ αναφέρθηκε και σε 14 ακόμα ΠΕ που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμών της υπόλοιπης χώρας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.


Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο νέος χάρτης αποτελείται από τέσσερα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) και θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη 13 κρίσιμους δείκτες. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας (χρώμα) κάθε περιοχής, θα εφαρμόζονται και τα ανάλογα μέτρα.


Από self test εντοπίστηκαν τα μισά νέα κρούσματα της εβδομάδας


Την αποκλιμάκωση που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις ΠΕ της χώρας αναδεικνύουν και σήμερα τα 1.112 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ, συνέπεια 14.050 PCR, 33.758 rapid και85.148 self test του τελευταίου 24ωρου. Όπως, μάλιστα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη συνέντευξη τύπου, τα μισά από τα 9.500 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.


Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 13.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στα 13 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημαντική αποσυμπίεση που συντελείται το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και σε επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).


Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 10% με το σχετικό ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται πλέον σε 56%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά 15%, οι ημερήσιες εισαγωγές υποχώρησαν σε λιγότερες από 200, ενώ καταγράφηκαν και 27% λιγότεροι θάνατοι. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται σε 2.200 και από αυτούς οι δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, δηλαδή άτομα που και μόνο λόγω ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.


Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το ευοίωνο μήνυμα που οφείλεται στους εμβολιασμούς είναι το γεγονός ότι η διασπορά φαίνεται να μειώνεται στους ενήλικες άνω των 60 ετών, αντίθετα όμως εξακολουθεί στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως υποδεικνύει η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων που ανέρχεται πλέον στα 36 έτη. Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους νέους κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν άμεσα.


Υποχωρεί η πανδημία στην Αττική – Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις


Σήμερα, πάντως, οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες εμφανίζονται ακόμα πιο μειωμένοι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, με τους διασωληνωμένους να καταγράφουν σημαντική πτώση (445 σήμερα έναντι 476 χθες), τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 151 (165 χθες) και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να περιορίζονται σε 34 (39 χθες).


Σταθερά πτωτικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στην Αττική, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 7.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 564 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 167 στο κέντρο της Αθήνας και 110 στα δυτικά της Περιφέρειας. Η δεύτερη και μοναδική περιοχή του σημερινού επιδημιολογικού πίνακα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη (103), όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου σε 700.


Σημαντική αναφορά στο γεγονός ότι η διασπορά κατά τόπους δεν έχει ελεγχθεί έκαναν, πάντως, τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κύριος Χαρδαλιάς, με την πρώτη να αναφέρει εξάρσεις της επιδημίας σε Κατερίνη και Ρόδο και τον δεύτερο να προσθέτει την Καλαμάτα και τη Νάξο στις περιοχές με αύξηση του ιικού φορτίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.