Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΘΑ ΣΚΥΛΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ... Πραγματοποίηση συνεδρίων σε 3 πόλεις για την κουρδική γλώσσα. Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Τζιζρέ...

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Τζιζρέ στο πλαίσιο της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε απαιτώντας τα Κου...







Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Τζιζρέ στο πλαίσιο της εκστρατείας, η οποία ξεκίνησε απαιτώντας τα Κουρδικά να αποτελέσουν εκπαιδευτική και επίσημη γλώσσα.

Το Κουρδικό Δίκτυο Γλώσσας και Πολιτισμού ξεκίνησε αίτηση στις 22 Φεβρουαρίου με σύνθημα “Αφήστε την Κουρδική γλώσσα να είναι η εκπαίδευση και η επίσημη γλώσσα στην Τουρκία”. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το δίκτυο αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στις επαρχίες Τσιζρέ του Ντιγιαρμπακίρ, Βαν και Σιρνάκ

Η πρώτη από τις συγκεντρώσεις, η οποία θα πραγματοποιηθεί με συνθήματα όπως “Αφήστε την κουρδική γλώσσα να είναι η επίσημη και εκπαιδευτική γλώσσα στην Τουρκία” και “Ας είναι ο 21ος αιώνας ο αιώνας της κουρδικής γλώσσας”, θα διεξαχθεί στην Τσιζρέ στις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με το Πρακτορείο Μεσοποταμία (Mezopotamya).

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Βαν στις 4 Ιουνίου και στο Ντιγιαρμπακίρ στις 7 Ιουνίου με τα ίδια συνθήματα. Στις συγκεντρώσεις, την προσοχή θα τραβήξουν οι εκστρατείες συγκέντρωσης υπογραφών που θα αρχίσουν για τα Κουρδικά.

Ενώ οι αιτήσεις για τα συλλαλητήρια στοΤσιζρέ και Βαν έγιναν, οι αιτήσεις γιατη συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει στις πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις. Η ανακοίνωση των συγκεντρώσεων θα γίνει σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/290520217

29/5/2021

Μετάφραση του Δημητρίου Ι. Αμανατίδη

Σχόλιο tourkikanea.gr: Οι Έλληνες χαιρετίζουμε θερμά την οργανωτική προσπάθεια των Κούρδων φίλων που αγωνίζονται με σθένος για τα αυτονόητα: την αναγνώριση της γλωσσικής, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, ύπαρξης τους.

Οι Τούρκοι, με συνταγματικής περιωπής διάταξη (βλ. άρθρο 42 εδ. 12 του Συντάγματος του ‘82) ορίζουν ότι «καμία άλλη γλώσσα εκτός από την τουρκική δεν διδάσκεται ως μητρική γλώσσα στους Τούρκους πολίτες σε οποιοδήποτε ίδρυμα εκπαίδευσης». Παραγνωρίζουν εσκεμμένα την ύπαρξη άλλων γλωσσικών πληθυσμιακών ομάδων εντός της επικράτειας τους και προσπαθούν να τις προσδέσουν με κάθε τρόπο στο άρμα του Τουρκισμού ισοπεδώνοντας κάθε στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει φυγόκεντρο δύναμη από την κεντρική εξουσία και να απειλήσει την «αδιαίρετη ακεραιότητα του Κράτους με το έδαφος και το έθνος του» όπως πολλάκις αναφέρεται σε όλη την έκταση του συνταγματικού κειμένου. Η χρησιμοποιούμενη φρασεολογία υποδεικνύει την βαθύτατη ανησυχία του τουρκικού κατεστημένου για επικείμενη διάλυση του τουρκικού κρατικού μορφώματος το οποίο βασίστηκε και συνεχίζει να βασίζεται σε επίπλαστα και επιφανειακά σημεία αναφοράς με απώτερο σκοπό την επίτευξη της συσπείρωσης γύρω από έναν κεντρικό συνεκτικό άξονα καταλύοντας όμως έτσι κάθε έννοια δημοκρατικότητας.

Το πρόβλημα, όμως, δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο, απεναντίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αντίθετα αποτελέσματα, την ανάδειξη του γλωσσικού προβλήματος και την ανάγκη της συνταγματικής μεταρρύθμισης μέσω της κατάργησης της άτεγκτης και άκαμπτης στάσης ως προς τις λοιπές πλην της τουρκικής γλώσσες (κουρδικά, ασσυριακά, ελληνικά, αρμενικά κ.τλ.).


---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.