Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πώς θα ενταχθείτε στις 240 και 420 δόσεις για χρέη - Τι ισχύει για τράπεζες, Εφορία, Ταμεία - Αναλυτικός οδηγός...

«Κούρεμα» έως 75% για όσους χρωστούν σε Εφορία / Ταμεία - Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έχει γίνει ποτέ στο ιδιωτικό χρέος, ύψους 450 δισ. ...





«Κούρεμα» έως 75% για όσους χρωστούν σε Εφορία / Ταμεία - Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έχει γίνει ποτέ στο ιδιωτικό χρέος, ύψους 450 δισ. - Πότε μπορεί να γίνει διακανονισμός και για ενήμερες οφειλές - Στο 4,5% το επιτόκιο για τισ 240 δόσεις στο Δημόσιο και στο 2,75% για τις 420 στις τράπεζες - Δικαίωμα στον οφειλέτη να κάνει δική του πρόταση αποπληρωμεής μέσα σε 10 μέρες

Τέλος εποχής και διαγραφές χρεών μεγάλης κλίμακας για τα υπέρογκα ιδιωτικά χρέη που κληροδότησε η προηγούμενη εικοσαετία φέρνει η νέα ρύθμιση Σταϊκούρα. Για πρώτη φορά μια ρύθμιση οφειλών σβήνει περισσότερο και από 75% από τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο (κεφάλαιο και προσαυξήσεις), ενώ προσφέρει μέχρι 420 δόσεις και «κούρεμα» οφειλών έως 80% προς τράπεζες και funds.

Επιχειρείται ενδεχομένως έτσι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που έχει γίνει ποτέ στο ιδιωτικό χρέος, ύψους 450 δισ. ευρώ ή 250% του ΑΕΠ της χώρας, τα οποία οφείλουν συνολικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κατά βάση προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς τράπεζες και funds.

Σε σύγκριση με άλλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια (νόμος Αλογοσκούφη, νόμος Κατσέλη, νόμος Δένδια, νόμος Σταθάκη κ.λπ.), η νέα θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση και δίνει λύση σε προβλήματα που σωρεύονταν επί δεκαετίες από πανωτόκια ή υπέρογκα πρόστιμα της Εφορίας βαρύνοντας τους οφειλέτες.

«By pass» σε εμπόδια και συμφέροντα

Επιχειρεί όμως και κάτι παραπάνω: η νέα εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών στο ofeiles.gov.gr προβλέπει ειδική διαδικασία για χρέη μόνο προς το Δημόσιο, δηλαδή μεμονωμένα χρέη προς την Εφορία ή προς τα Ταμεία, χωρίς να εμπλέκεται και να ζητείται η γνώμη των τραπεζών. Αν και εξ ορισμού στοχεύει σε ρυθμίσεις «όλα σε 1», διαχωρίζει όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων τους πιστωτές σε Δημόσιο (με χρέη 230 δισ. από ιδιώτες) και τράπεζες (με χρέη 240 δισ.) και κάνει «by pass» σε ανταγωνισμούς που αλλιώς θα μπλόκαραν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

Επιπλέον, ειδικά για χρέη προς το Δημόσιο η ρύθμιση δεν σβήνει μόνο έως 90% προσαυξήσεις και τέλη, αλλά «κουρεύει» και τη βασική οφειλή (κεφάλαιο) μέχρι και κατά 70%, με εξαίρεση μόνο αποδιδόμενους ή παρακρατούμενους φόρους (που είναι λεφτά τρίτων), δηλαδή ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.

Σπάει η «φούσκα» του ιδιωτικού χρέους

Οπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», η... μητέρα όλων των ρυθμίσεων άνοιξε τις πύλες της από 1ης Ιουνίου 2021, καθώς ενεργοποιήθηκε η ειδική πλατφόρμα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους που δημιουργήθηκε στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud) για να δίνει βιώσιμες και λειτουργικές λύσεις σε επιχειρήσεις και υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με χρέη από 10.000 ευρώ και άνω, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλών.

Ειδικά για τα χρέη προς το Δημόσιο, οφειλέτες με χρέη 10.000 ευρώ και άνω χρωστούν πάνω από το 96% των οφειλών, ή τα 104 από τα 108 δισ. βασική οφειλή (χωρίς προσαυξήσεις) των χρεών στην Εφορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.