Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανατόλι Ντιάτλοφ: Αυτός ανατίναξε το Τσερνομπίλ ή ο RBMK-1000; (vid.)

Ο Ανατόλι Στεπάνοβιτς Ντιάτλοφ ήταν ο άνθρωπος κλειδί καταστροφικού πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986. Γεννήθηκε...

Ο Ανατόλι Στεπάνοβιτς Ντιάτλοφ ήταν ο άνθρωπος κλειδί καταστροφικού πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986. Γεννήθηκε το 1931 στην Σιβηρία σε μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια. Σπούδασε ηλεκτρολόγος στο Νορίλσκ στον Αρκτικό Ωκεανό και κατόπιν στο Ινστιτούτο Μηχανικής και Φυσικής της Μόσχας από όπου αποφοίτησε το 1959.



Αμέσως μετά στάλθηκε να εργαστεί στα ναυπηγεία στην σοβιετική Άπω Ανατολή όπου ναυπηγούντο πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Εκεί ήταν παρών όταν σημειώθηκε πυρηνικό ατύχημα και ο ίδιος δέχτηκε ισχυρή δόση ραδιενέργειας. Παρόλα αυτά παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1973 όταν και στάλθηκε να εργαστεί στο υπό κατασκευή νέο σοβιετικό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Εκεί ανέλαβε διευθυντική θέση λόγω της εμπειρίας του με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ήταν υπεύθυνος για τους αντιδραστήρες 3 και 4.


Η μοιραία νύκτα


Στις 25 Απριλίου 1986 ήταν υπεύθυνος δοκιμής στον αντιδραστήρα 4. Η δοκιμή ξεκίνησε αργά το βράδυ και συνεχίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Απριλίου. Η δοκιμή προέβλεπε το κλείσιμο του αντιδραστήρα, αλλά δεν ελήφθη υπόψη πως και μετά το κλείσιμο η πυρηνική αντίδραση συνεχιζόταν λόγω της διάσπασης πυρηνικών υλικών εντός. Απαιτείτο διατήρηση της διαδικασίας ψύξης του αντιδραστήρα. Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούντο γεννήτριες αλλά για την πλήρη ενεργοποίησή τους απαιτείτο χρόνος ενός τουλάχιστον λεπτού. Στο διάστημα αυτό ο αντιδραστήρας δεν εψύχετο με ότι κινδύνους μπορούσε να έχει αυτό.


Το πρόβλημα αυτό αφορούσε την σχεδίαση των σοβιετικών, ελαττωματικών όπως αποδείχθηκε, αντιδραστήρων. Το πρόβλημα ήταν γνωστό και κάποιες λύσεις δοκιμάστηκαν το 1982 αλλά δεν απέδωσαν. Παρόλα αυτά η μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα συνέχισε να χρησιμοποιεί τους αντιδραστήρες βόμβες. Μια νέα δοκιμή προς εξεύρεση λύσης ήταν και αυτή που θα γινόταν στο Τσερνομπίλ εκείνη τη μοιραία νύκτα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ HISTORY POINT


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.