Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν έχουν τον Αλλάχ τους... H Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ

  Αίτημα για συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, υπέβαλ...

 



Αίτημα για συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, υπέβαλε η Τουρκία, καθώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ της 5ης Νοεμβρίου 2020 που άνοιξε την πόρτα για συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς και η Νορβηγία, η γειτονική χώρα θέλει να επωφεληθεί από προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Welt am Sonntag», το αίτημα της Άγκυρας υποβλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, της χώρας που συντονίζει το πρόγραμμα, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είναι ήδη μέλη της PESCO.


Η PESCO δρομολογήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και συνιστά σημαντική αλλαγή στην αμυντική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, 25 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις που αποτελούν τη βάση της PESCO. Επί του παρόντος υπάρχουν 46 συνεργατικά έργα σε διαφόρους τομείς: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συστήματα διαμόρφωσης εδάφους, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.

Η Δανία δεν συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα καθώς η χώρα έχει ρήτρα εξαίρεσης από την κοινή αμυντική πολιτική της EE, ενώ η Μάλτα αναμένει να δει την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς η Βαλέτα εκφράζει φόβους ότι η συμμετοχή της ενδέχεται να παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας (ρήτρα ουδετερότητας).

Έπειτα από χρόνια πιέσεων από τις ΗΠΑ, που έβλεπαν το πρόγραμμα ως ενδεχόμενη απειλή υποβάθμισης του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε στις 5 Νοεμβρίου του 2020 να δεχθεί υπό όρους και τρίτες χώρες και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Νορβηγία, απόφαση που επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2021.



---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.