Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ερντογάν: Ανυπομονούμε να αποκαταστήσουμε την «ιστορική ενότητα» με τον αιγυπτιακό λαό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, ότι η χώρα του επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενότητα «με ιστ...





Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, την Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021, ότι η χώρα του επιδιώκει να αποκαταστήσει την ενότητα «με ιστορικές ρίζες» με τον λαό της Αιγύπτου, συμπίπτοντας με την ολοκλήρωση των διμερών συνομιλιών της χώρας του με την Αίγυπτο για την αποκατάσταση των σχέσεων που διακόπηκαν από το 2013, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένα από τα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, όπου επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποκαταστήσει την ιστορική της σχέση με την Αίγυπτο.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία της Τουρκίας και δεν υποχωρεί σε καμία υπαγόρευση, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν είναι μια χώρα που άλλοι καθορίζουν τι κάνει στην εξωτερική πολιτική».

Σε κοινή δήλωση, η Αίγυπτος και η Τουρκία δήλωσαν, την Πέμπτη, ότι είχαν πραγματοποιήσει «ειλικρινείς και εις βάθος» συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά θέματα στο Κάιρο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κοινή δήλωση εκδόθηκε μετά από δύο ημέρες συνομιλιών διευκρινίζοντας ότι «οι συζητήσεις άγγιξαν διμερή θέματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η ανακοίνωση έλεγε ακόμη ότι «Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα».

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών σε 8 χρόνια

Η Αίγυπτος και η Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες στο Κάιρο, Τετάρτη 5 Μαΐου, για να αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ τους μετά από μια διαμάχη που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, και οδήγησε στο κάθε μέρος να υποστηρίξει μια διαφορετική πλευρά στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λιβύη, καθώς και σε αντίθετες θέσεις σε μια διαμάχη για κυριαρχία και δικαιώματα στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων έχουν ενταθεί από τότε που ο αιγυπτιακός στρατός το 2013 ανέλαβε την εξουσία από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος εκλέχθηκε δημοκρατικά, ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ήταν κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάθε χώρα απέλασε τον πρέσβη της άλλης και ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ως τύραννο.

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας οικοδόμησης γεφυρών με τις αραβικές χώρες που είναι συμμαχικές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από χρόνια πολιτικού ανταγωνισμού και στρατιωτικών παρεμβάσεων που έχουν δείξει την επιρροή της Τουρκίας, αλλά έχουν επηρεάσει σοβαρά τις συμμαχίες της με τον αραβικό κόσμο.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προεδρεύουν των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν για δύο ημέρες στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, στις πρώτες συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο από το 2013. Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς εμπορίου και ενέργειας, καθώς και δικαιοδοσία σε θαλάσσια θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια κοινή δήλωση ανέφερε επίσης: «Αυτές οι διερευνητικές διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στα απαραίτητα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο».

Οι Οικονομικές σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αξία των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών πλησιάζει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, παρά την πολιτική διαμάχη.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε, «η Αίγυπτος και η Τουρκία είναι οι δύο ισχυρές χώρες της περιοχής και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να εργαστούν και να συνεργαστούν».

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν επίσης ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα άκουγαν τις τουρκικές προτάσεις για επανέναρξη των σχέσεων, αλλά ότι θα διαβουλεύονταν με την αιγυπτιακή ηγεσία πριν συμφωνήσουν σε οτιδήποτε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Τουρκίας πραγματοποίησαν ένα τηλεφώνημα και η Άγκυρα λέει ότι οι δύο αρχηγοί πληροφοριών ήταν επίσης σε επαφή.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λιβύη, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις υποστήριξαν την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη στην αντιμετώπιση μιας επίθεσης από δυνάμεις που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας και έλαβε υποστήριξη από Αίγυπτο και Ρωσία.

Arabic Post (arabic)
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.