Tελευταια Νεα

Σάββατο, Μαΐου 01, 2021

Η Τουρκία ιδρύει νέα στρατιωτική βάση στο Ιρακινό Κουρδιστάν - Στόχος της η κατάληψη του Βορείου Ιράκ

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα δημιουργήσει στρατιωτική βάση στην ορεινή περιοχή της Μετίνα, κοντά στα τουρκικά σύνορα, προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο προκειμένου να ελέγχει το Ιρακινό Κουρδιστάν

ΟΤούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα ιδρύσει στρατιωτική βάση στη Μετίνα, μια ορεινή περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, για να παρακολουθεί την ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Σόιλου είπε: «Η Μετίνα είναι μια σημαντική περιοχή. Όπως κάναμε και στη Συρία, θα χτίσουμε μια βάση εδώ και θα παρακολουθούμε την περιοχή. Αυτή η περιοχή είναι μια διαδρομή προς Qandil. θα ελέγξουμε αυτήν τη διαδρομή."

Ο Σόιλου αναφερόταν στα βουνά Καντίλ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, όπου εδρεύει το κύριο διοικητικό κέντρο του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Δεν διευκρίνισε τη σύγκρισή του με τη Συρία, όπου τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν πάνω από 8.000 τετραγωνικά μίλια στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής πλειοψηφίας Afrin, όπου το έδαφος είναι ως επί το πλείστον πεδινό.

Ωστόσο εκεί, η τουρκική παρουσία στοχεύει κυρίως στο να τορπιλίσει τις προσπάθειες του ΡΚΚ για την εγκαθίδρυση γειτονίας μεταξύ των κουρδικών περιοχών στα βορειοανατολικά με τον Αφρίν.

Εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δεν απάντησε στο αίτημα του Al-Monitor για σχολιασμό από τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η δήλωση του Σόιλου ήρθε καθώς οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα και drones, συνέχισαν την επίθεση εναντίον στόχων του ΡΚΚ που ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου στη Μετίνα και στις γειτονικές περιοχές Avashin και Basyan.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση, που ονομάζεται «Επιχείρηση Claw Lightning», σχεδιάστηκε για να «τερματίσει εντελώς την παρουσία της τρομοκρατικής απειλή κατά μήκος των νότιων συνόρων μας».

Η Τουρκία έχει εκτελέσει διασυνοριακές επιθέσεις με διαφορετικό μέγεθος κατά του ΡΚΚ για δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να καθιερώνει περισσότερο μια σταθερή παρουσία σε έναν αυξανόμενο αριθμό βάσεων και σημείων ελέγχου που διασχίζουν τα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Arzu Yilmaz, μελετητής της Μέσης Ανατολής και επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 5.000 τουρκικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες επί του παρόντος στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Basyan, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης.

Μια πηγή του PKK που μίλησε ανωνύμως αναγνώρισε ότι οι μαχητές δέχτηκαν μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, λόγω της χρήσης ένοπλων drone από την Τουρκία και ότι το PKK δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιεί κανονικούς δρόμους και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ορεινά μονοπάτια για να μετακινηθεί.

Η ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ, γνωστή ως Λαϊκή Άμυνα, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υποστεί απώλειες στην τελευταία επίθεση και ότι απέκλεισε με επιτυχία τις τουρκικές προσπάθειες να αποκτήσει θέση στη Μέτινα και τον Άβασιν. Η Τουρκία ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών στον αγώνα σήμερα.

---------------

✝️✝️✝️ΤΑ ΓΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΝΕ

Η Ομάδα «φίλοι εφημερίδας Στόχος» διεγράφη από το Facebook... Κάνε λάϊκ στη νέα ομάδα και προσκάλεσε τους Ελληνόψυχους φίλους σου https://www.facebook.com/groups/filoistoxou2 ✝️✝️✝️

--------------

« Προηγουμενη
Επομενη »