Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

viasmosefimerida Στοιχεία σοκ για το 2020: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 100 ανηλίκων για βιασμούς

   Κάθε τρεις μέρες και μία δικογραφία για βιασμό ή αποπλάνηση ανηλίκου - Ανάμεσα στα θύματα, παιδιά μικρότερα των 8 ετών - «Οταν ήρθα σε α...



  



Κάθε τρεις μέρες και μία δικογραφία για βιασμό ή αποπλάνηση ανηλίκου - Ανάμεσα στα θύματα, παιδιά μικρότερα των 8 ετών - «Οταν ήρθα σε αυτή την υπηρεσία, δεν πίστευα ότι θα πονέσω τόσο πολύ», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Κωνσταντίνος Σχισμένος

Τα πολύχρωμα παιδικά σκίτσα στον τοίχο της φωτεινής αίθουσας με τα παιχνίδια και τους ζωηρούς πίνακες ζωγραφικής παραπέμπουν σε σχολείο. Ωστόσο, στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ, που πρόσφατα ανακαινίστηκε, στεγάζεται η πιο ευαίσθητη και παράλληλα σκληρή υπηρεσία της Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων. Εκεί όπου καθημερινά παιδιά ηλικίας από 4 ετών μέχρι την ενηλικίωσή τους ξεδιπλώνουν τις σκηνές φρίκης και πόνου που βίωσαν ακόμα και από τους δικούς τους ανθρώπους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και λένε πολλά… Σχεδόν καθημερινές καταγγελίες, μία δικογραφία κάθε σχεδόν τρεις ημέρες μόνο στην Αττική για βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου, ενώ το τελευταίο διάστημα ήρθαν να προστεθούν και οι αυτοκτονίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο εβδομάδες δύο έφηβοι 15 ετών σε Μεταξουργείο και Κερατσίνι έβαλαν τέλος στη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

«Οταν ήρθα σε αυτή την υπηρεσία, δεν πίστευα ότι θα πονέσω τόσο πολύ…», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Κωνσταντίνος Σχισμένος. Και όταν αυτή την εξομολόγηση την κάνει ένας αξιωματικός που πέρασε πολλά χρόνια στην Ασφάλεια, κυνηγώντας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών και σκληρούς κακοποιούς, τότε τα λόγια αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

«Προΐσταμαι στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ενάμιση χρόνο. Από τη διαδρομή που έχω κάνει στις διάφορες υπηρεσίες θεωρώ ότι είναι το πιο ευαίσθητο αντικείμενο και θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση. Αυτή την ευαισθησία την έχει δείξει και η πολιτική και η φυσική ηγεσία. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπάρχει γραφείο το οποίο ασχολείται με τα ανήλικα παιδιά, με το οποίο έχουμε συνεχή επαφή και θεωρώ ότι είναι μια εποικοδομητική συνεργασία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολιτικούς μας προϊσταμένους, έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις όπου συμμετείχαν αρκετοί φορείς, η εισαγγελέας Ανηλίκων, αξιωματικοί από το Ηλεκτρονικό Εγκλημα, προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία και για τα ανήλικα θύματα και για τα παραβατικά παιδιά. Η Πολιτεία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι που αφορά στους ανηλίκους, καθώς πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί ένα γραφείο που να είναι τόσο κοντά στον πρωθυπουργό», αναφέρει.

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το συγκεκριμένο διάστημα η υπηρεσία αναβαθμίστηκε. Eφυγε από τα γκρίζα ντουβάρια του 3ου ορόφου και ανέβηκε στα ανακαινισμένα γραφεία του 8ου. Απέκτησε ειδική αίθουσα, όπου δίνουν κατάθεση τα παιδιά σε ένα ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μόνο με την παρουσία παιδοψυχολόγου. H κατάθεση βιντεοσκοπείται και αποστέλλεται σε USB stick στον εισαγγελέα Ανηλίκων έτσι ώστε το παιδί να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να ζήσει αυτές τις εφιαλτικές στιγμές. Και όταν η πόρτα είναι κλειστή και το μεγάλο κόκκινο φωτάκι με την ένδειξη «On air» είναι αναμμένο, σημαίνει ότι στον ειδικό χώρο μια ακόμη θλιβερή ιστορία ξεδιπλώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.