Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

STOP ERDOGAN – 30 οργανώσεις ζητούν: «Φτάνει η Πολιτική Kατευνασμού Eναντι Tου Kαθεστώτος Ερντογάν»

Ο ευρύτερος συνασπισμός 30 ΜΚΟ «STOP ERDOGAN» καλεί τον Μπόρελ να πιέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «επιβάλει σκληρές κυρώσεις» στο καθεστώς...







Ο ευρύτερος συνασπισμός 30 ΜΚΟ «STOP ERDOGAN» καλεί τον Μπόρελ να πιέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «επιβάλει σκληρές κυρώσεις» στο καθεστώς του Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή και πάλι δεν θα κάνει απολύτως τίποτα;

Εις απάντηση στις επαναλαμβανόμενες και συνεχείς επιθέσεις εναντίον Ευρωπαίων, άλλων κρατών και του ίδιου του λαού της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Νοέμβριο ψήφισμα για «επιβολή σκληρών κυρώσεων» στην Τουρκία.

Σε ένδειξη υποστήριξης αυτής της απόφασης, ένας αυξανόμενος συνασπισμός οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινοτικών ομάδων απαίτησε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά του αυταρχικού καθεστώτος του Ερντογάν.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει εκπροσώπους των Αραμαίων Σύρων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κυπρίων, Κοπτών, Ελλήνων του Πόντου, Κούρδων και Γιαζίντι στην Ευρώπη.

Αντί επιβολής κυρώσεων, το Συμβούλιο ανέβαλε την απόφαση μέχρι τη σύνοδό του αυτής της εβδομάδας.

Πολλοί σχολιαστές καταλήγουν πως υπερίσχυσαν εθνικά συμφέροντα, καθώς η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά εκτεθειμένες στην Τουρκία.

Ως διαμαρτυρία για την αδυναμία αυτής της απάντησης από τους Ευρωπαίους αρχηγούς μας, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Ευρωβουλευτές και ηγέτες κοινοτήτων που απειλούνται άμεσα από τις βίαιες πολιτικές του Ερντογάν περιλαμβάνονταν στους ομιλητές.

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (EPP), μέλος της αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε

«Πρέπει να θέσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες πάνω από κάθε εθνικό συμφέρον. Πρέπει να αποφασίσουμε αν προωθούμε αξίες ή επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (S&D) δήλωσε:

«Επιλέγουμε να μην σιωπήσουμε μπροστά στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον Ερντογάν.

»Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την αποτυχημένη πολιτική του κατευνασμού, που υιοθετήθηκε έναντι της Ναζιστικής Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και την οποία η ανθρωπότητα πλήρωσε με βαρύ τίμημα».

Ωστόσο, ο κατευνασμός είναι ακριβώς η πολιτική που φαίνεται να επιλέγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι «έπαψε να επεξεργάζεται» μέτρα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της διαφαινόμενης «αναθέρμανσης των σχέσεων».

Αυτή η υποτιθέμενη αναθέρμανση των σχέσεων είναι προφανής μόνο σε όσους έχουν το κεφάλι τους είτε στην άμμο, είτε στα σύννεφα.

Εάν οι μη εκλεγμένοι ευρωκράτες πίστευαν ότι θα μπορούσαν εύκολα να γλιτώσουν με το να παραμερίσουν τη βούληση του Κοινοβουλίου και να ενεργήσουν σαν να μην είναι κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ειρήνη και ασφάλεια ο Ερντογάν, ε τότε τους περιμένει μια κακή εβδομάδα.

Την περασμένη Τετάρτη, το καθεστώς του Ερντογάν απείλησε ότι θα απαγορεύσει το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας που συγκέντρωσε έξι εκατομμύρια ψήφους και αφαίρεσε από έναν εξέχοντα νομοθέτη και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την κοινοβουλευτική του έδρα.

Αντί να καταδικάσει αυτή την εκτροπή, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell εξέφρασε απλά τη «βαθιά ανησυχία» του.

Ωστόσο, δεν είχε καμία δυσκολία να καταδικάσει την ρωσική απέλαση Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Την περασμένη Παρασκευή, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση βιντεοδιάσκεψης με την Πρόεδρο της ΕΕ Von der Leyen και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel, ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη διεθνή συμφωνία που αποσκοπούσε στην προστασία των γυναικών εν μέσω αυξανόμενων δολοφονιών γυναικών.

Το ρεκόρ της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα είναι τρομακτικό, ωστόσο ο Borrell για άλλη μια φορά «εξέφρασε ανησυχία» αντί να επισύρει την προσοχή, να επικρίνει και να καταδικάσει αυτήν την τελευταία επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί φοβάται τόσο πολύ;

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Ερντογάν εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων:

● μονομερείς προκλήσεις εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου

● προκλητικές παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο

● αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές επιθέσεις και εμπλοκή σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ·

● απειλή στους ευρωπαίους πολίτες ότι «δεν θα μπορούν να περπατούν με ασφάλεια στους δρόμους»

● χρηματοδότηση τρομοκρατικών δικτύων των οποίων οι στόχοι και οι αξίες επιδιώκουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία

● υποστήριξη και παροχή υπηκοότητας σε δολοφόνους της Χαμάς, που ορίζεται από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση

● στρατιωτική χρήση τρομοκρατών μισθοφόρων και τη μεταφορά τους με Turkish Airlines από τη Συρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη Λιβύη

● εγκλήματα πολέμου εναντίον Αραμαίων Σύρων, Αρμενίων, Κούρδων, Ασσυρίων, Γιατζίδη, Σύρων και άλλων

● καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσιογράφων, πολιτικών αντιπάλων, υποστηρικτών της δημοκρατίας, γυναικών και όλων των διαφωνούντων φωνών, σε μαζική κλίμακα

Η απάντηση των Von der Leyen και Michel είναι να επιδιώξουν «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» για «να επέλθει μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

Αυτή δεν είναι η γλώσσα της διπλωματίας αλλά η γλώσσα της συνθηκολόγησης.

Ο Ερντογάν χειρίζεται τους Ευρωπαίους αρχηγούς μας σαν αδύναμους, αναποφάσιστους πολιτικούς ερασιτέχνες που δυστυχώς επιβεβαιώνουν επανειλημμένα ότι είναι.

Η μόνη γλώσσα που κατανοεί ένας αυταρχικός ιδεολόγος όπως ο Ερντογάν είναι η γλώσσα της ισχύος.

Για αυτόν τον λόγο, στέλνουμε σήμερα μια ανοιχτή επιστολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Borrell ζητώντας του, στο όνομα των πολλών κοινοτήτων που εκπροσωπούμε, αλλά και για την ειρήνη και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών, όπως πιέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για «επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία» αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο κόσμος παρακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.