Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στρατηγός Κωσταράκος: «Νίκησαν οι Έλληνες και Απελευθερώθηκαν…Γιατί το πίστεψαν!!!»

   Γράφει ο Στρατηγός Κωσταράκος για Στρατιωτικά Σώματα …τους Φοβερούς Μανιάτες Στον αγώνα του 1821 το ξεσηκωμένο έθνος δεν μπορούσε να αντ...



  



Γράφει ο Στρατηγός Κωσταράκος για Στρατιωτικά Σώματα …τους Φοβερούς Μανιάτες

Στον αγώνα του 1821 το ξεσηκωμένο έθνος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του τα τουρκικά στίφη, έναν από τους φοβερότερους στρατούς της εποχής.

Το Έθνος πήρε τα όπλα και πολέμησε, έπρεπε όμως να μπορεί να στηρίζεται σε ανθρώπους που είχαν κάνει τη σύγκρουση, τον πόλεμο και την καταστροφή κομμάτι της ζωή τους.


Χρειαζόταν ένα στρατιωτικό επαγγελματικό κομμάτι που σταδιακά θα επωμιζόταν το βάρος του αγώνα και δεν θα τρόμαζε, ούτε θα φοβόταν ή θα απογοητευόταν.

Οι ένοπλες ομάδες των κλεφταρματολών, και οι πολεμικές φυλές των Σουλιωτών και των Μανιατών που συνιστούσαν μόνιμα στρατιωτικά σώματα, βοήθησαν στην επαγρύπνηση του ελληνικού λαού, στην προετοιμασία του, στην εκπαίδευση και στο ξεσηκωμό του, όταν ήρθε ο καιρός της Επανάστασης.

Οι Μανιάτες συνιστούν τη μόνη πολεμικά αξιόπιστη δύναμη στη Πελοπόννησο. Εκείνοι που τολμούσαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στις πρώτες αψιμαχίες ήταν μόνο οι Μεσσήνιοι και οι Μανιάτες που ξεχώριζαν με την ιδιότυπη φορεσιά τους και το πολεμικό τους ήθος.

Είναι φανερό ότι η συμμετοχή των Μανιατών ήταν πάντα καθοριστική. Κανένα κίνημα των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας δεν γίνεται χωρίς προσυνεννόηση με τους Μανιάτες και χωρίς τη συμμετοχή τους.

Αντίθετα στη Ρούμελη, υπάρχουν οι ισχυροί και έμπειροι αρματολοί αλλά και οι κλέφτες που έχουν απομείνει και ενισχυμένοι με τους Σουλιώτες αποτελούν όλοι μαζί μια πολεμικά αξιόπιστη δύναμη που θα αποτελέσει τον πυρήνα του μελλοντικού στρατού του έθνους.
Και νίκησαν οι Έλληνες και απελευθερώθηκαν. Γιατί το πίστεψαν. Γιατί το πλήρωσαν με το αίμα και τη ζωή τους, και γιατί το άξιζαν. Το Έθνος είχε ξαναγεννηθεί για μία ακόμα φορά.

Υ.Γ :Ο Βαγγέλης Ανυφαντής και η Ομάδα του φωτογραφίζουν τον «φουστανελά» Νίκο Βερεντζιώτη …Για την 25η Μαρτίου !
  


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.