Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ... Συναγερμός για μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία - Πάνω από 18.000 σεισμοί μέσα σε μία εβδομάδα

ΚΙ ΕΝΩ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΜΕΤΡΗΘΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ 8,1 ΡΙΧΤΕΡ... ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ... Η προειδοποίηση είναι για έκρηξη σε ...





ΚΙ ΕΝΩ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΜΕΤΡΗΘΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ 8,1 ΡΙΧΤΕΡ... ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ...


Η προειδοποίηση είναι για έκρηξη σε δύο ηφαίστεια κοντά στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ - Αποκλεισμένη η περιοχή - Πάνω από 2.500 σεισμικές δονήσεις την Τετάρτη - Χάρτες και πίνακες
Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού έχει τεθεί το νησί της Ισλανδίας, μετά την προειδοποίηση των επιστημόνων για επικείμενη μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας κατέγραψε πάνω από 18.000 σεισμικές δονήσεις σε διάστημα μίας εβδομάδας, ενώ μόνο την Τετάρτη καταγράφηκαν πάνω από 2.500 σεισμοί. Η σεισμική δραστηριότητα επικεντρώνεται στη χερσόνησο του Ρέικιανς, στη νοτιοδυτική Ισλανδία, νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.




Οι επιστήμονες αποφεύγουν να κάνουν λόγο για πιθανό κατακλυσμιαίο γεγονός. Παρ' ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη, με ροή μάγματος στην επιφάνεια της Γης, δεν αποκλείουν μία έκρηξη που θα εκτοξεύσει λάβα και σκόνη σε μεγάλο ύψος, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και το φαινόμενο από μόνο του, είναι εντελώς απρόβλεπτο.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν 5,6 Ρίχτερ, αρκετά ισχυρή ώστε να προκληθούν ζημιές σε σπίτια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες, η προειδοποίηση που εστάλη στις ισλανδικές αρχές, αφορά πιθανή έκρηξη δύο ηφαιστείων που βρίσκονται στη χερσόνησο και συγκεκριμένα του Mount Keilir και Mount Fagradalsfjall. Η προειδοποίηση «έφυγε» με τη σημείωση του κατεπείγοντος, καθώς οι εκρήξεις δεν αποκλείεται να συμβούν ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο καθηγητής Πόρβαλντουρ Πόρτνταρσον μίλησε στο CNN, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους: «Δεν μας απασχολεί το αν, αλλά το γιατί. Γιατί αυτήν την περίοδο; Γιατί τώρα; Γιατι συμβαίνει αυτό; Βλέπουμε την κίνηση του μάγματος που πλησιάζει την επιφάνεια της γης, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα φτάσει στο επίπεδο να βγει έξω».

Ήδη έχει τεθεί σε κατάσταση μερικού συναγερμού ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας, ώστε όταν συμβεί το γεγονός, να ενεργοποιηθεί αμέσως το πλάνο συντονισμού των πτήσεων και βέβαια, να μην προκληθεί κάποιο τραγικό ατύχημα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν όταν η έκρηξη θα γίνει περίπου στα 2 χιλιόμετρα από το Κέιλιρ, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα επηρεαστεί και κατά πόσο η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Ισλανδία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται στο όριο του ρήγματος του Ατλαντικού, στο σημείο που απομακρύνονται μεταξύ τους οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.