Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Times: Στο κενό οι προσπάθειες Ερντογάν – Αποτυγχάνει η επίθεση γοητείας στον Μπάιντεν

Για επίθεση γοητείας του Προέδρου Ερντογάν προς τη νέα αμερικανική ηγεσία η οποία όμως αντιμετωπίζεται για την ώρα με ψυχρότητα, κάνουν λό...

Για επίθεση γοητείας του Προέδρου Ερντογάν προς τη νέα αμερικανική ηγεσία η οποία όμως αντιμετωπίζεται για την ώρα με ψυχρότητα, κάνουν λόγο σε εκτενές δημοσίευμα οι Times του Λονδίνου.



 

Αφού επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρεί να ρίξει «γέφυρες» προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.


Ωστόσο οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό.


Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τις διάφορες απόπειρες του Τούρκου Προέδρου να προσεγγίσει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα καταφέρει να κερδίσει τη διμερή σχέση που δημοσίως δηλώνει ότι ελπίζει να διαμορφώσει.


Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει ακόμα επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι δε θα αρθούν οι κυρώσεις επί της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι η χώρα να «ξεφορτωθεί» το αντιαεροπορικό σύστημα.


Επισημαίνεται παράλληλα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συμπεριέλαβε την Τουρκία μαζί με τις Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα μεταξύ την χωρών που «απαιτούν άμεση προσοχή».


Κατά τους Times ο Πρόεδρος Ερντογάν υπάγεται στο κλαμπ των ηγετών που δελεάστηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά πλέον αντιμετωπίζουν έναν πολύ διαφορετικό Αμερικανό Πρόεδρο, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου.


Ως ενδείξεις της δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ίσως επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία αν πράγματι υπογράψει μία απρόσμενη συνθήκη με την Κίνα που θα επιτρέπει την έκδοση στο Πεκίνο αυτοεξόριστων Ουϊγούρων και ότι πιθανότατα θα προχωρήσει στην Αμερική η δίκη της τουρκικής Halkbank για το ρόλο της στην παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δίκη που είχε καθυστερήσει με παρέμβαση από τον Τραμπ κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας.


Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι για να αντιπαρέλθει τις δυσκολίες και την πτώση της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν έχει αναζωπυρώσει τις διαμάχες με Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία, με κινήσεις που βρίσκουν αντίθετη τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση.


Η δε οικονομική κρίση στην Τουρκία οδήγησε τον Πρόεδρο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες, π.χ. με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα και με την πρόσκληση προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ να επισκεφθούν την Άγκυρα, προσθέτει η ανταπόκριση των Times από την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.