Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

SOS από Αρκουμανέα: Ίσως τετραψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων σήμερα!

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρμουμανέας. Ζήτησε εγχρήγορση και τήρηση των μέτρων. Αν τα κρούσματα ξεπεράσο...





«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρμουμανέας. Ζήτησε εγχρήγορση και τήρηση των μέτρων. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 1.000, δεν αποκλείεται η Αττική να μπει σε lockdown τύπου Πάτρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε, για την ώρα, ένα πιο σκληρό lockdown, πάντως.

Με τη συζήτηση για ένα πιο αυστηρό lockdown στην Αττική να έχει ήδη ανοίξει, η προειδοποίηση του προέδρου του ΕΟΔΥ πως μπορεί σήμερα Τρίτη (02.02.2021) τα κρούσματα να είναι ξανά από 1.000 και πάνω, μόνο ως “καμπανάκι” κινδύνου μπορεί να ληφθεί.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα», ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας για να επιστήσει την προσοχή στην κατάσταση που δημιουργεί ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του.

Με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί 40% μέσα σε μια εβδομάδα και τις εκτιμήσεις (όπως του Δημοσθένη Σαρηγιάννη) πως στα μέσα Μαρτίου μπορεί να είναι 2.000 την ημέρα, όλα δείχνουν πως τα νέα μέτρα ίσως να είναι προ των πυλών. Και δεν αποκλείεται ακόμη και να ανακοινωθούν αιφνιδιαστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ νωρίτερα, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σκληρού lockdown. Του μέτρου που, κατά τον Νίκο Χαρδαλιά, πάντως, είναι πάντα στο τραπέζι…

«Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης αλλά διευκρίνισε ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα».

«Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» είπε ο Χρήστος Ταραντίλης.
Αττική όπως Πάτρα

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που διανύουμε και ως την Πέμπτη, θα είναι ο καταλύτης για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει σκληρότερη καραντίνα, τύπου… Πάτρας και στην Αττική. Δηλαδή, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα κατ’ εξαίρεση για την «κόκκινη» Αττική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και τα καταστήματα, τα οποία λειτουργούν σήμερα με τη μέθοδο του click away και του click in shop, θα κλείνουν στις 17:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ.

Αν ως το τέλος της εβδομάδας υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, τότε εκτιμάται πως θα υπάρξει μια εκρηκτική κατάσταση, η οποία θα απειλήσει τη δημόσια υγεία και τις αντοχές των νοσοκομείων, κάτι με το οποίο ο κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να έρθει αντιμέτωπη.

Η κυβέρνηση αναμένει την τελική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή για να λάβει τις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες αν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υπερβεί τον αριθμό… 1000, τότε όλα επαναξιολογούνται. Ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας των Γυμνασίων, τα οποία χτύπησαν κουδούνι για τους μαθητές μόλις χθες, Δευτέρα.

Αν τα κρούσματα αυξηθούν σημαντικά αλλά δεν πλησιάσουν τα 1000, και εφόσον καταγραφεί ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων συμπολιτών μας, τότε σε πρώτη φάση προκρίνεται το μοντέλο της Πάτρας, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα.
Αττική, ο μεγάλος γρίφος

Το θέμα της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική εξελίσσεται σε γρίφο, με τους ειδικούς να καλούνται να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν αν ευθύνονται τα σχολεία, τα οποία άνοιξαν στα μέσα Ιανουαρίου (δημοτικά – νηπιαγωγεία) ή ο συνωστισμός στην αγορά και σε τι βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μέσα σε 1 εβδομάδα τα κρούσματα στην Αττική αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για 3ο κύμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με την μετάλλαξη του ιού και την εμφάνιση κρουσμάτων από μετάλλαξη Βρετανικού ή Νοτιοαφρικανικού τύπου, όπως και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια της χώρας με εμβόλια, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ανησυχία επιτείνει και η αύξηση του ρυθμού μεταδοτικότητας (RT) στο 1,01 για την Αττική και στο 1,10 για τη Νότια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.