Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κατεχόμενα: Νέοι λεονταρισμοί και απειλές Οκτάι - Τατάρ και εμμονή σε λύση δύο κρατών

protothema«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα για να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους...

protothema«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα για να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους» ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και τόνισε: ξέρουμε πολύ καλά να είμαστε λιοντάρια και στο τραπέζι και στο πεδίο κι αν χρειαστεί

Έμφαση στην λύση δύο κρατών στην Κύπρο και αναφορά στις σχετικές δηλώσεις νωρίτερα σήμερα του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, έκαναν οι Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντησή τους νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα.


Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Τούρκων Υπουργών και τεχνοκρατών, είχε πρώτα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη την οποία χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική. Και οι δύο τόνισαν πως Τουρκία και ψευδοκράτος ενεργούν σε αρμονία.


Μιλώντας πρώτος ο κ. Τατάρ σημείωσε την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, είπε ότι οι τεχνικές ομάδες των δύο αντιπροσωπειών θα μελετήσουν συγκεκριμένα έργα και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας που είχε σχεδιαστεί χρόνια πριν αλλά είναι ακόμα ημιτελής. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η υποδομή του ψευδοκράτους και τέτοια έργα να τελειώσουν, πρόσθεσε.


«Θέλω με ικανοποίηση να εκφράσω ότι εμείς, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, είμαι σε πλήρη αρμονία και 100% ομοφωνία» δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφερόμενος στο Κυπριακό και σημειώνοντας ότι η τελευταία πληροφόρηση που έχει για την άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι πως θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Μαρτίου. Με ικανοποίηση, συνέχισε, άκουσε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει πως η ομοσπονδία πλέον τέλειωσε και πλέον η μόνο λύση είναι να περάσουμε σε μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας που θα ζουν δίπλα δίπλα. «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η μητέρα πατρίδα μας, είναι μια εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη, η πιο δυνατή και γι’ αυτό ηγετική χώρα στην περιοχή και ως τέτοια το τί θα πει σε αυτό το θέμα έχει εξέχουσα σημασία. Έτσι, γι’ αυτά που είπε το πρωί ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλω να τον ευχαριστήσω τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του έθνους μου, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του.


Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη «νότια Κύπρο» - όπως είπε ο κ. Τατάρ – «πολύ μας λύπησαν γιατί αναφέρθηκε στην Τουρκία ως κατοχική δύναμη» αλλά για τους Τουρκοκύπριους – πρόσθεσε – «είδα ότι είναι ανήμπορος να καταλάβει τι λέμε».


Ο Φουάτ Οκτάι είπε πως συζητήθηκε πρωτίστως το Κυπριακό η πρωτοβουλία για το Βαρώσι και οι τελευταίες εξελίξεις.


«Είδαμε με ικανοποίηση ότι σχετικά με τα βήματα που θα κάνουμε την προσεχή περίοδο είμαστε σε ενότητα, ομοφωνία και πολύ ξεκάθαρα αλληλέγγυοι». Αισθάνεται, συνέχισε, και περηφάνια γι’ αυτό, γιατί ψευδοκράτος και μητέρα πατρίδα – όπως είπε – «είμαστε μαζί, είμαστε ένα. Ήμασταν ένα και μαζί χθες, είμαστε έτσι σήμερα, θα είμαστε και αύριο: το μήνυμα αυτό θέλω να στείλω από εδώ ακόμη μια φορά στη διεθνή κοινότητα».


Επανέλαβε τη θέση ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, για να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους στο δίκαιο και νόμιμο αγώνα τους, κατά την έκφρασή του.

Ως Τουρκία, συνέχισε, «είμαστε ενάντια στο αδιέξοδο, την αβεβαιότητα και την αδικία στην Κύπρο και υπέρ της βούλησης για λύση. Η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο».


Ψευδοκράτος και Τουρκία, δήλωσε ο κ. Οκτάι, με καλή πρόθεση ενεργούν στο Κυπριακό και παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι η λύση στο νησί πρέπει να οικοδομήσει πάνω στο δίκαιο και τις πραγματικότητες, τότε θα μπορεί να είναι βιώσιμη. «Εμείς λέμε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968 στη βάση της ομοσπονδίας, πρέπει να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα, είμαστε αποφασισμένοι και ξεκάθαροι σε αυτό. Η ιστορία είναι μάρτυρας. Το ομοσπονδιακό μοντέλο δεν έφερε αποτέλεσμα. Η αιτία αυτού είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Επιπλέον, η ε/κ πλευρά σαφώς ποτέ μα ποτέ, δεν ήθελε να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δεν ήθελε, δεν θέλει σήμερα, δεν θα θέλει ούτε αύριο, βλέπουμε τα σημάδια αυτού».


Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι ενώ αναμένεται η πραγματοποίηση της πενταμερούς και συζητείται το ενδεχόμενο μιας συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη, το να έρχεται στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να προκαλεί με τέτοιες δηλώσεις, «ξεπέρασε τα όρια. Ο χρόνος δε θα δείξει ότι ξεπέρασε τα όρια. Η Τουρκία, όπως πάντα, πρώτα κάνει αυτό που πρέπει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), λέει αυτά που πρέπει να πει και μετά στηρίζει αυτά που είπε μέχρι τέλους. Εάν δεν υπάρχει λύση στο τραπέζι, δεν θα διστάσει να κάνει αυτό που χρειάζεται εκεί όπου βρίσκεται η λύση. Το έκανε στο παρελθόν, θα γίνει και στο μέλλον».


Αποκάλεσε το Βαρώσι «κόρη οφθαλμού της Κύπρου» από το άνοιγμα του οποίου δεν επωφελήθηκαν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, όπως είπε και πρόσθεσε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού υπέρ όλων των Κυπρίων έχουν υπονομευθεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζονται, όπως υποστήριξε.


«Εμείς λέμε λύση, διπλωματία, δικαιώματα και δίκαιο. Αυτοί λένε αφομοίωση, μιλάνε για ξεπερασμένα πράγματα». Ξεπερασμένα πράγματα, είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, είναι τα «εμπάργκο» εναντίον του ψευδοκράτους και το ότι η παρουσία των Τουρκοκυπρίων από το 1571 στο νησί, εν έτη 2021 δεν λαμβάνεται ακόμα υπόψη. Εάν υπάρχει μια εισβολή, συνέχισε, αυτό αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένων και εκείνων για τους φυσικούς πόρους.


Επανέλαβε δε την φράση του Ταγίπ Ερντογάν «εμείς τα καταφέρνουμε μόνοι μας» και πρόσθεσε ότι «δεν μας τρομάζουν εκείνοι που μιλούν για διάλογο και συνομιλίες αλλά στον Τύπο κάνουν τα λιοντάρια. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά να είμαστε λιοντάρια και στο τραπέζι και στο πεδίο κι αν χρειαστεί γινόμαστε».


Η διαπραγμάτευση στη βάση μιας ομοσπονδίας, που είναι μακριά από το πνεύμα του χρόνου και της κοινωνίας, δεν θα προσφέρει τίποτε άλλο παρά χάσιμο χρόνου στον, στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.