Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Όταν ανακαλύπτουν αυτά που έλεγε ο «Στόχος» 15 χρόνια πρίν... «Ο παν-Τουρκισμός του Ερντογάν απειλή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»

Η Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μια...





Η Τουρκία του Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μιας νεο-οθωμανικής στρατηγικής που συγχωνεύει τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας σε έναν αδιάλειπτο χώρο με κοινές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε το Σάββατο ο Λίβυος δημοσιογράφος Alaeddin Saleh στο Modern Diplomacy.

Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι «βίωσαν τη δυστυχία του τουρκικού εθνικισμού», έγραψε ο Σάλεχ, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά να ανακτήσει το πρώην μεγαλείο της.

Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κυρίως κουρδικής περιοχής Afrin, καθώς και εδάφους που εκτείνεται από το Azaz έως το Al-Bab και το Jarablus. Σε αυτές τις πρώην κουρδικές περιοχές, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορήθηκαν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η Τουρκία υποστήριξε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, μετά τον οποίο υπογράφηκε από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μια ειρηνευτική συμφωνία, με προέλευση από τη Μόσχα. Με τα εφόδια, την εκπαίδευση και την υποστήριξη του τουρκικού στρατού το Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε ως ο σαφής νικητής της σύγκρουσης.

«Οι διαδικασίες αποσύνθεσης στην Ευρώπη και ο μειωμένος ρόλος των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμποδίσει τις οθωμανικές φιλοδοξίες να ξεπεράσουν τα εθνικά σύνορα», σημειώνει ο Σάλεχ, «έδωσαν στην Τουρκία ένα πράσινο φως για γεωπολιτική ρεβάνς».

Αλλά ο Ερντογάν επέλεξε αμφίβολες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του, συμπεριλαμβανομένης της «διάδοσης του πολιτικού Ισλάμ και της ενθάρρυνσης των αυτονομιστικών συναισθημάτων σε χώρες με τουρκικές μειονότητες».

Ενώ ο παν-τουρκισμός προηγείται του Ερντογάν, ο Τούρκος ηγέτης είναι ο πρώτος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που το εφαρμόζει σθεναρά με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Ο Σάλεχ τονίζει ότι «η εθνοκάθαρση, οι δολοφονίες και οι απαγωγές Κούρδων επιχειρηματιών και γαιοκτημόνων με σκοπό την επακόλουθη ανακατανομή της περιουσίας τους μεταξύ των φτωχών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, είναι έντονα στα κατεχόμενα εδάφη» της βόρειας Συρίας.

Εν τω μεταξύ, στο Καραμπάχ, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν «στρατηγικά σημαντική για την ίδια την Τουρκία που αποκτά άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας μέσω της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναχίκεβαν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των κύριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω επέκταση στις τουρκικές χώρες», προσθέτει ο Σάλεχ για να τεκμηριώσει την άποψη ότι ο Ερντογάν με τις κινήσεις και το όραμά του αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Ahvalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.