Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Tουρκία: Ο Ερντογάν αδυνατεί να φρενάρει τον πληθωρισμό – Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/

 Ο πληθωρισμός καλπάζει στην Τουρκία με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών στα ύψη και τους ειδικούς να ρίχνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση, ...




 Ο πληθωρισμός καλπάζει στην Τουρκία με τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών στα ύψη και τους ειδικούς να ρίχνουν το φταίξιμο στην κυβέρνηση, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι «ξένος δάκτυλος» ευθύνεται για τα δεινά της τουρκικής οικονομίας.

Τα δεινά αυτά δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία. Το εθνικό της νόμισμα, η λίρα, βρίσκεται σ’ ένα καθοδικό σπιράλ εδώ και δύο χρόνια υποχρεώνοντας τον Ερντογάν να ανακοινώσει σκληρά νομισματικά και οικονομικά μέτρα για να ανακόψει αυτή την πτωτική πορεία. Και δεν περιορίστηκε σ’ αυτά, αλλά καρατόμησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μουράτ Ουισάλ κι απέπεμψε τον γαμπρό του, υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή παραιτήθηκε για «λόγους υγείας».

Ωστόσο, καμία από τις κινήσεις αυτές του Ερντογάν δεν κατάφερε όπως φαίνεται να βελτιώσει την κατάσταση καθώς η λίρα εξακολουθεί να ταλαντεύεται κι οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξάνουν δραματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός στη γείτονα καλπάζει στο 20,6% έχοντας σημειώσει ετήσια αύξηση της τάξης του 6%.

Ο Ερντογάν τάζει νέα μέτρα

Μια επίσκεψη σε παντοπωλείο στην Τουρκία αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την αύξηση μέσα σε λίγες εβδομάδων των τιμών βασικών αγαθών όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το λάδι και το γάλα. Πολλά εξ’ αυτών έγιναν κατά 25% ακριβότερα, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά κατά σχεδόν 34%. Αλλά ο Ερντογάν, την ώρα που χτίζει παλάτια, καταγγέλλει τους χονδρεμπόρους ότι αυξάνουν τις τιμές και δεσμεύτηκε για την τιμωρία των υπεθύνων. «Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε τέτοια καταπίεση των Τούρκων μ’ αυτόν τον τρόπο», είπε.

Δεσμεύτηκε δε για παρεμβάσεις στον καθορισμό των τιμών των τροφίμων τους επόμενους μήνες για την εισαγωγή ενός «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» για τον εντοπισμό διόγκωσης των τιμών σε τοπικές αγορές. Ωστόσο οι επικριτές του επιρρίπτουν στην κυβέρνηση Ερντογάν την ευθύνη για την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων κατηγορώντας την ότι εστίασε την προσοχή της στην ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου της Τουρκίας αγνοώντας εκείνο της αγροτικής παραγωγής. Αν και το κλίμα της χώρας ευνοεί την παραγωγή τροφίμων, η Τουρκία εισάγει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εγκατέλειψε στην τύχη τους τους αγρότες

Ο οικονομολόγος Μπαρίς Σοϊντάν κατηγορεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την εκτόξευση του πληθωρισμού που αποτυπώνεται στις τιμές των τροφίμων. «Οι διαθέσιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι ολοένα και λιγότερες πράγμα που εξηγεί γιατί οι συγκομιδές των αγορών αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών», δήλωσε στη DW. «Την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση πήρε αγροτική γη για να προωθήσει τεράστια στεγαστικά πρότζεκτ», είπε. Η τουρκική εθνοσυνέλευση είπε ότι θα λάβει μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και τη μείωση των φόρων. Αλλά ο επικεφαλής του Αγροτικού Επιμελητηρίου της χώρας, Μπακί Ρεμζί Σουιτσμέζ, ζητά περισσότερα βήματα από την κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κατάφερε να πέσουν οι τιμές των τροφίμων. Με τις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων να παραμένουν υψηλές οι αγρότες δέχονται τεράστια πίεση προκειμένου να τα βγάλουν πέρα».

Ο Ερντογάν, ωστόσο, κατηγορεί τους άπληστους εμπόρους, την παγκόσμια ξηρασία και την πανδημία του κορωνοϊού για τα προβλήματα της χώρας του. Στο παρελθόν είχε στρέψει τα βέλη του κατά ι «σκοτεινών δυνάμεων», όπως τις αποκάλεσε, και αλλοδαπών «τρομοκρατών των τροφίμων», που συνεργάζονται με διεθνείς σπεκουλάτορες για να καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία. Κι όπως φαίνεται, δεν έχει αλλάξει βιολί… iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.