Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ρουφιανιές Spiegel: Ο επικεφαλής της Frontex υπόλογος για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Τουρκία

Στο θέμα των παράνομων pushbacks στην Ελλάδα επανέρχεται το Spiegel εστιάζοντας για άλλη μια φορά στο ρόλο και τις ευθύνες του επικεφαλής τ...





Στο θέμα των παράνομων pushbacks στην Ελλάδα επανέρχεται το Spiegel εστιάζοντας για άλλη μια φορά στο ρόλο και τις ευθύνες του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, πλέον «ο ανώτατος συνοριοφύλακας της Ευρώπης πρέπει να φοβάται για τη θέση του» αφού «σε εσωτερικό έγγραφο το διοικητικό συμβούλιο της Frontex στηλιτεύει την επικοινωνιακή πολιτική του Λεζερί στο σκάνδαλο των pushbacks. Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή του».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το Δ.Σ. της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής επιρρίπτει εμμέσως στον Λεζερί κωλυσιεργία όσον αφορά τη διερεύνηση των κατηγοριών για pushbacks.

«Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από εσωτερική έκθεση μιας ομάδας εργασίας, η οποία συζητείται σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και στην οποία είχε πρόσβαση το Spiegel».

Σύμφωνα με αυτή, η Frontex «παρείχε πληροφορίες με μεγάλη καθυστέρηση παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις. Αυτός είναι και ένας από τους προφανείς λόγους που αργεί τόσο πολύ η διερεύνηση των κατηγοριών».

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το Δ.Σ. της Frontex με αποστολή να διερευνήσει τυχόν εμπλοκή και ευθύνες των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, έβαλε στο μικροσκόπιο συνολικά 13 περιπτώσεις. […] Πέντε από αυτές χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης καθώς η Frontex παρείχε ασαφείς πληροφορίες».

Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις της Frontex που επικαλείται το Spiegel, ο Λεζερί ήταν προσωπικά ενήμερος για πολλά από τα περιστατικά αυτά, τα οποία όμως απέκρυψε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες που βαραίνουν την υπηρεσία του. Το Spiegel υποστηρίζει ότι μέρος των ευρωβουλευτών εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο αποπομπής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.