Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Μόσχα ζητάει εξηγήσεις από Αθήνα - Βρυξέλλες για τον έλεγχο ρωσικού εμπορικoύ πλοίου από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία αφήνει αιχμές προς τις Βρυξέλλες...

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία αφήνει αιχμές προς τις Βρυξέλλες, αλλά και για την Αθήνα, για την έρευνα που διενήργησε το πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, «Αδρίας», στο ρωσικό εμπορικό, «Αντλερ».


Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης, «Ειρήνη», που αποστολή της έχει την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Μάλιστα, η είδηση του συγκεκριμένου ελέγχου αναρτήθηκε στον λογαριασμό της ναυτικής δύναμης, «Ειρήνη», στο twitter, με μέλη του πληρώματος να φωτογραφίζονται με τους Ελληνες κομάντος, με τις σημαίες της Ελλάδας, της Ρωσίας και της ΕΕ. Κάτι που έδειχνε ότι επέδειξαν διάθεση συνεργασίας με τους Ελληνες κομάντος.



Τώρα, όμως, η Μόσχα εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για τον έλεγχο, να ζητάει εξηγήσεις από την Αθήνα «για τις συνθήκες του συμβάντος», και να αφήνει σαφώς αιχμές για καταπάτηση κανόνων του διεθνούς Δικαίου στην ελευθερία ναυσιπλοΐας.


Μάλιστα, η Μ.Ζαχάροβα κάλεσε την ΕΕ «να ακολουθεί τους γενικά αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς Δικαίου» και «να μην εφευρίσκει τους δικούς της "κανόνες", φτιάχνοντάς τους έτσι όπως θέλει».


Και πρόσθεσε: «Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στις επαφές μας με τις Βρυξέλλες και τα ενδιαφερόμενα κράτη - μέλη της ΕΕ ότι είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης «Irini» με το διεθνές δίκαιο».


Να σημειωθεί ότι και η Άγκυρα, με αντίστοιχη επιχειρηματολογία σαν και αυτήν της Μόσχας, κατήγγειλε προ μηνών την επιχείρηση «Ειρήνη», όταν κομάντος γερμανικού πλοίου προέβησαν σε έλεγχο τουρκικού πλοίου, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη.


Η τωρινή διαμαρτυρία της Μόσχας, λοιπόν, και ειδικά οι αιχμές σε βάρος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, προκαλούν ερωτηματικά.


Ειδικότερα, η Μ. Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο θέμα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι:


-«Προκάλεσε την προσοχή μας η έρευνα που έγινε στο ρωσικό πλοίο, «Adler», στη Μεσόγειο, από από το σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επιχειρεί στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ, «Irini».


-«Σε επαφές με τις ελληνικές αρχές, αποσαφηνίζουμε τις περιστάσεις του συμβάντος, για το οποίο, όμως, πολλά παραμένουν ακατανόητα για εμάς. Συγκεκριμένα, απαιτεί διευκρίνιση βάσει ποίων διεθνών κανόνων και ποίων συγκεκριμένων πληροφοριών θεωρήθηκε επιβεβλημένη η επιθεώρηση σε ένα ρωσικό πλοίο, καθώς και κατά πόσον τηρήθηκαν οι διεθνείς διαδικασίες για την επιθεώρηση πλοίων στην ανοικτή θάλασσα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις».


-«Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι συνέβη».


-Οι έλεγχοι σε εμπορικά πλοία μπορούν να γίνουν, αλλά «αυτό απαιτεί καλή πίστη και την προηγούμενη συγκατάθεση του κράτους σημαίας».


-«Η διοίκηση της επιχείρησης, «Irini», υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών λεπτομερείς πληροφορίες που να εξηγούν τους λόγους της επιθεώρησης, τις ενέργειες που έχουν γίνει για να δοθεί η άδεια από το κράτος της σημαίας του εν λόγω εμπορικού πλοίου και τα αποτελέσματα της επιθεώρησης. Μια διαφορετική προσέγγιση θα μαρτυρούσε τη μη διαφανή φύση των δραστηριοτήτων της «Irini».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.