Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Γερμανία κατηγορεί τουρκικό «επιστημονικό ίδρυμα» πως συλλέγει πληροφορίες στην Γερμανία…

Δήλωση από την Γερμανία για το SETA: Δραστηριότητες λόμπι και περισυλλογή πληροφοριών Η κυβέρνηση του Βερολίνου, κατηγόρησε το SETA (Ίδρυμα...





Δήλωση από την Γερμανία για το SETA: Δραστηριότητες λόμπι και περισυλλογή πληροφοριών

Η κυβέρνηση του Βερολίνου, κατηγόρησε το SETA (Ίδρυμα Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών) που άνοιξε παράρτημα στη Γερμανία, πώς διαδίδει τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης και υπό το κάλυμμα της επιστήμης ασκεί δραστηριότητες λομπι και συλλέγει πληροφορίες.
….
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος (FDP), ανέφερε πως μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η κυβέρνηση του ΑΚΡ και η ΜΙΤ, αύξησαν τις δραστηριότητές τους στη Γερμανία, ενώ εντάθηκαν οι προσπάθειες για διαμόρφωση της κοινής γνώμης, διαμέσου οργανώσεων των πολιτών.

Στην απάντηση που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στην επερώτηση του FDP σχετικά με τις δραστηριότητες λόμπι και συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας, για πρώτη φορά αναφέρει το SETA. Ανέφεραν πως το SETA χρησιμοποιείται για την διάδοση των απόψεων της Άγκυρας υπό το κάλυμμα της επιστήμης και της έρευνας.

Επίσης η γερμανική κυβέρνηση εντόπισε, ότι οι φιλικοί προς την κυβέρνηση του ΑΚΡ, ισλαμιστικοί και εθνικιστικοί κύκλοι της Τουρκίας, έχουν δώσει βαρύτητα στις προσπάθειες για αύξηση της επιρροής στο δημόσιο χώρο της Γερμανίας και για διαμόρφωση πολιτικής επιρροής. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η Διεθνής Ένωση Δημοκρατών(UID), που είναι η πρώην Ένωση Τούρκων Δημοκρατών Ευρώπης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανώτερων στελεχών του κόμματος ΑΚΡ και προσπαθεί να επηρεάσει προς την γραμμή του κόμματος ΑΚΡ, την πολιτική κοινή γνώμη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με είδηση από την Deutsche Welle, για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση έθεσε στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Πολιτικών Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) που εδρεύει στην Άγκυρα και άνοιξε γραφείο εκπροσώπησης στο Βερολίνο το 2017. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το SETA χρησιμοποιείται για την διάδοση των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης “στα γερμανικά και υπό την επωνυμία της επιστήμης και της έρευνας”, ενώ επισήμανε πως υπάρχουν προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στην τούρκικη κυβέρνηση και στο ίδρυμα αυτό. Αναφέρουν επίσης πώς οι εκδηλώσεις και εκδόσεις του SETA, αποσκοπούν στο να βάλουν αυτές τις απόψεις στο περιβάλλον κοινωνικών συζητήσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση επισήμανε πως δύο εκθέσεις που δημοσίευσε το SETA το 2019 στα τουρκικά, χρησίμευσαν ως πίεση σε βάρος των αντιπολιτευομένων την τουρκική κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος FDP Στέφαν Τιμάε, σε δήλωση που έκανε προς την Deutsche Welle -τουρκικά, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις δραστηριότητες πίεσης και δημιουργίας επιρροής της Τουρκίας, στο παρελθόν φερόταν πιο διπλωματικά και διστακτικά, ενώ τώρα η ρητορική πού χρησιμοποιείται στην απάντηση που δόθηκε στην επερώτηση, είναι πολύ πιο ανοιχτή και ξεκάθαρη σε σχέση με τις απαντήσεις που είχαν δοθεί το 2019.

Ο πολιτικός του FDP είπε πως “Διακρίνεται πώς η υπομονή της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας για σύσταση επιρροής στη Γερμανία, έχει φτάσει στο τέλος της και σιγά-σιγά εγκαταλείπεται η διπλωματική και διστακτική προσέγγιση του παρελθόντος.”

Ο Τιμάε ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Τούρκοι εθνικιστές και ακροδεξιοί ενδυναμώνονται στη Γερμανία και αυξάνουν τις δραστηριότητές τους και πρόσθεσε πως οι μονάδες πληροφοριών του εσωτερικού, πρέπει να παρακολουθούν πολύ καλά αυτούς τους κύκλους και να εξετάσουν τη ροή του χρήματος.

https://kronos34.news/tr

Σχ. tourkikanea.gr: Το 2019 η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χρηματοδότηση του ιδρύματος SETA είχε αναφέρει καθαρά την οικογένεια Αλμπαϊράκ. Είναι η οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν και ιδιοκτήτρια της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ (https://www.politikyol.com/setanin-mali-kaynagi-aciklandi/)

Σκεφτείτε πόσα άτομα δουλεύουν για την ΜΙΤ στην Γερμανία…  Άλλοι με ωφελήματα και άλλοι λόγω βλακείας…. Και βέβαια όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στην ΒΑ Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.