Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τούρκος διπλωμάτης: «Χωρίς το «ΟΚ» της Ελλάδας δεν ισχύει το Σύμφωνο με τη Λιβύη»

Υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας με βάση τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, τάσσεται ο Τούρκος...




Υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας με βάση τα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, τάσσεται ο Τούρκος έμπειρος διπλωμάτης Χασάν Γκογκούς, που την περίοδο 2009 – 2011 διετέλεσε πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα και στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρωτής υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έως το 2013.


Με άρθρο του στην ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα yetkinreport.com, ο Γκογκούς αναφέρεται στο μέλλον των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που ξεκίνησαν εκ νέου μετά από διακοπή πέντε ετών.

Τα προβλήματα με την Ελλάδα

Αρχικά ο Τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις για τα προβλήματα -σύμφωνα με την Άγκυρα πάντα- στο Αιγαίο Πέλαγος, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «αλληλένδετα μεταξύ», όπως τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, η αποστρατικοποίηση των νησιών, νησίδες και βραχονησίδες «άγνωστης ιδιοκτησίας».

Αναφορά κάνει και στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας ωστόσο πως από το 1996 μια τέτοια κίνηση αποτελεί «casus belli» για την Τουρκία. «Αν και η Ελλάδα παραδέχεται μόνο την ύπαρξη της υφαλοκρηπίδας από αυτά τα προβλήματα, οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σ’ ένα πακέτο, όχι σε τμήματα. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του Αιγαίου, είναι πρακτικά αδύνατο να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας χωρίς να συμφωνηθεί για τα χωρικά του ύδατα» υποστηρίζει ο Γκογκούς.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.