Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορωνοϊός: Αργή αλλά σταθερή ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων με την Αττική να προβληματίζει

Πτωτική η τάση και για τους διασωληνωμένους - Απαιτείται εγρήγορση των πολιτών γιατί οι ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή Μί...

Πτωτική η τάση και για τους διασωληνωμένους - Απαιτείται εγρήγορση των πολιτών γιατί οι ισορροπίες μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή

Μία αρκετά αξιόπιστη εικόνα αρχίζει να διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο εκτεταμένος αριθμός διαγνωστικών ελέγχων που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο και ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποσαφηνίζει περαιτέρω την κατάσταση, προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας για τη συνέχεια.


Πιο συγκεκριμένα, σήμερα και για δεύτερη συνεχή ημέρα τα δείγματα που ελέγχθησαν ξεπερνούν τις 30.000 (11.743 μοριακοί έλεγχοι, 18.686 rapid tests), αναδεικνύοντας 516 νέα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας.


Με βάση τον ικανοποιητικό αριθμό ελέγχων, λοιπόν, αρχίζει να διαφαίνεται πλέον πιο ξεκάθαρα η πορεία της επιδημίας, η οποία παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή ύφεση της τάξης των 100-150 λιγότερων κρουσμάτων την εβδομάδα. Και αυτό, αν λάβουμε υπόψη ότι την περασμένη Τετάρτη –δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά- ο αντίστοιχος αριθμός νέων διαγνώσεων ανήλθε στις 671.


Στο 85% οι θάνατοι ηλικιωμένων - Πτωτική τάση για τους διασωληνωμένους


Σταθερά κάτω από 35 παραμένουν την τελευταία εβδομάδα οι απώλειες συνανθρώπων μας από την COVID-19, καθώς σήμερα μετρήσαμε 27 νέους θανάτους. Εντύπωση, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί η αναλογία της ηλικίας των κρουσμάτων με αυτή των θανάτων.


Ενδεικτικό είναι ότι, από τα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα, τα 214 αποδίδονται σε ανθρώπους ηλικίας 40-64, ενώ με 165 ακολουθούν εκείνοι ηλικίας 18-39 ετών. Οι αριθμοί αυτοί, δηλαδή το 76,6% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το 84,5% που αντιστοιχεί στους σημερινούς θανάτους ανθρώπων άνω των 65 ετών (22).


Με απλά λόγια, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν στην ηλικιακή ομάδα με τη μικρότερη αναλογία σε κρούσματα –αν εξαιρέσουμε τους ανήλικους 0-17 ετών (6,1%), γεγονός που θα πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους νεότερους συμπολίτες μας ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στην κοινωνική τους συμπεριφορά.


Παράλληλα, βήμα-βήμα καταγράφεται και η μείωση των διασωληνωμένων οι οποίοι έφτασαν τους 300. Δεδομένο είναι πως η υποχώρηση του συγκεκριμένου δείκτη γίνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό εδώ και πέντε περίπου εβδομάδες, με τον σημερινό αριθμό διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να είναι αυτός που οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα είχε επιτευχθεί τα Χριστούγεννα. Η μείωση αυτή, πάντως, αναπτερώνει τις ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης και ανακούφιση του συστήματος υγείας που εδώ και τρεις περίπου μήνες βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.


Σταθερά υψηλά τα κρούσματα στην Αττική – Μικρή αλλά υπαρκτή η διασπορά στην περιφέρεια


Παρόλα αυτά, η Αττική συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των ειδικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων, συγκεντρώνοντας και πάλι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σημειώθηκαν σήμερα στην επικράτεια. Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφηκαν 230 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να παρουσιάζει ξανά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με 69 διαγνώσεις.


Η Δυτική Αττική έπειτα από την επιβολή σκληρού lockdown την περίοδο των εορτών φαίνεται πως έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού με 39 νέα κρούσματα, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται βέβαια και στη Θεσσαλονίκη όπου το σύνολο των νέων διαγνώσεων δεν ξεπέρασε τις 43. Όσο για τις περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, το νήμα των κρουσμάτων κόβει ο βόρειος τομέας της Αθήνας με 36 κρούσματα, ακολουθεί η ανατολική Αττική με 33, τα νότια προάστια της πρωτεύουσας με 27 και ο Πειραιάς με 24.


Στα υπόλοιπες περιοχές της χώρας η διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται μικρή αλλά υπαρκτή, με οκτώ περιφερειακές ενότητες να σημειώνουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων και την πρώτη τριάδα του πίνακα να ξεπερνά τα 20 (Ροδόπη 27, Λάρισα 23, Αχαΐα 22). Ακολουθούν Σέρρες (14) και Κοζάνη (11) που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό σε επιδημιολογικό συναγερμό, Λακωνία (12) και Βοιωτία (11) με περιοχές υπό καθεστώς καραντίνας και η Εύβοια (12) με σταθερή παρουσία στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.