Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ώρα μηδέν για Ελλάκτωρ: Μπλόκαραν όλοι οι λογαριασμοι του Άκτωρα

Παραμονές της κρίσιμης γενικής συνέλευσης, που θα καθορίσει το μέλλον του άλλοτε κορυφαίου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, έρχεται ένα α...

Παραμονές της κρίσιμης γενικής συνέλευσης, που θα καθορίσει το μέλλον του άλλοτε κορυφαίου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, έρχεται ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα, το οποίο δείχνει στην δεινή θέση που έχει περιέλθει ο Ελλάκτωρας τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μπλοκαρισμένοι είναι από την προηγούμενη βδομάδα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΆΚΤΩΡΑ και η εταιρεία βρίσκεται εγκλωβισμένη μη μπορώντας να καλύψει ούτε τις πιο βασικές ανάγκες της. Αιτία η οικονομική διαμάχη με την Ιταλική εταιρεία Cimolai η οποία κρίθηκε σε διαιτησία σε διεθνή δικαστήρια υπέρ των Ιταλών. Η διοίκηση του Ομίλου προφανώς δεν κάλυψε τις οικονομικές απαιτήσεις που έκρινε η διαιτησία και ο Ιταλικός όμιλος προχώρησε σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Άκτωρα. Η διαμάχη μεταξύ των δυο Ομίλων, που είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, αφορά έργα στο αεροδρόμιο της Ντόχα στο Κατάρ και έληξε στις αίθουσες των δικαστηρίων με νίκη των Ιταλών.


Η εξέλιξη αυτή δυναμιτίζει το ήδη τεταμένο κλίμα στους κόλπους του Ελλάκτωρα παραμονές της κρίσιμης γενικής συνέλευσης που θα καθορίσει την τύχη του Ομίλου.


Στο θέμα αυτό εμπλέκεται το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου ο οποίος ως γνωστός νομικός αναλαμβάνει όλες τις διαιτησίες των εταιρειών του Ομίλου. Η ήττα σε άλλη μια διαιτησία, που αυτή τη φορά οδήγησε σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Άκτωρα, αποτέλεσε άλλο ένα σημείο τριβής μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση, αφού ο Α. Εξάρχου είναι στενός συνεργάτης του Σάκη Καλλιτσάντση.


Η νέα αυτή δυσμενή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να αποκλείσει την Άκτωρ από την ανάληψη έργων από 15 Δεκεμβρίου 2020 έως και 14 Μαρτίου 2022, επικαλούμενη πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε έργο της Κολομβίας.


Και η ασφυξία που επικρατεί στον Όμιλο δεν τελειώνει εδώ. Στα δύομιση περίπου χρόνια που ο Όμιλος βρίσκεται στα χέρια του Σάκη Καλλιτσάντση τα έσοδα (στο 6μηνο) έχουν υποχωρήσει στα 925 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 δισ ευρώ προ 2-3 ετών, τα EBITDA σε 41 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ οι ζημίες έχουν εκτιναχθεί στα 160 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 41 εκατ. το 2017.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τον καθαρό δανεισμό του Ελλάκτωρα ο οποίος από τα 738 εκατ. ευρώ το 2017 εκτινάχθηκε στο 1,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, με τον δείκτη μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς EBITDA) να αυξάνεται από 3,6 το 2017 σε 27 στο τέλος Σεπτεμβρίου.


Στα άκρα οι σχέσεις των δύο αδερφών 



Την ίδια στιγμή όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στην κορυφή του Ομίλου οι σχέσεις του Δημήτρη με τον αδελφό του Σάκη κρέμονται από μία λεπτή κλωστή. Υπενθυμίζεται η ηχηρή παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο τέλος του προηγούμενου μήνα, ενώ έχει μεταφέρει ακόμα και το γραφείο του σε άλλο κτίριο πλησίον του Ελλάκτωρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στον αδελφό του Σάκη  για τη σημερινή κατάσταση του Ομίλου που είναι υπερχρεωμένος καθώς και για την εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με την πώληση των μετοχών τους και  τους Ολλανδούς της Reggeborgh Invest.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.