Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανοίγει ο δρόμος για νέα παράταση στο lockdown, τι προτείνουν οι επιστήμονες, τι εξετάζει η κυβέρνηση

Για ακόμη έξι μέρες ισχύει το καθολικό lockdown καθώς τα κρούσματα και οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων δείχνουν ότι η άρση το...

Για ακόμη έξι μέρες ισχύει το καθολικό lockdown καθώς τα κρούσματα και οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων δείχνουν ότι η άρση του lockdown είναι μια μακρινή εικόνα. Τι εισηγούνται οι ειδικοί και τι εξετάζει η κυβέρνηση. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή. 


Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι δραματική. Την προηγούμενη εβδομάδα σχεδόν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ από το Σαββατοκύριακο μέχρι και σήμερα Τρίτη 1/12 οι νεκροί συνεχίζουν να αγγίζουν τους 100 ανά ημέρα. Οι διασωληνώσεις είναι σε απαγορευτικά για τις αντοχές του συστήματος επίπεδα. 


Τα δεδομένα δείχνουν πως η χαλάρωση του lockdown μετατίθεται για το μέλλον. Δεν αποκλείεται το σενάριο για μερική χαλάρωση των περιορισμών στις 7 Δεκεμβρίου να εγκαταλειφθεί.



 

Ενδεικτικό είναι πως και σήμερα την Τρίτη, 01.12.2020, τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από 2.000. Πιο συγκεκριμένα, 2.199 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί, καθώς σήμερα διενεργήθηκαν διπλάσια τεστ από τη χθεσινή ημέρα. 111 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας νέος άνθρωπος κάτω των 39 ετών, ενώ 596 άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας


Σενάρια για μερική άρση του lockdown

Η ημερομηνία άρσης του lockdown, λοιπόν, καθημερινά απομακρύνεται και τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό περιορισμό όπως επαναλαμβάνουν κάθε μέρα.


Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους. Ο κορονοϊός «αντέχει», ωστόσο δεν φαίνεται ότι η οικονομία παρουσιάζει την ίδια εικόνα. 


Στο τέλος της εβδομάδας -πιθανότατα- αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παράταση μίας ή δύο εβδομάδων του lockdown, ενώ στις 14 του μήνα θα δούμε αν θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια.


Φαίνεται ότι τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν ξανά από το νέο έτος, το 2021. Ελάχιστες είναι σύμφωνα πάντως με τον ΣΚΑΪ οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.


Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολο μοιάζει το να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κορονοϊού.


Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να «ανοιγοκλείνουμε» μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.


Ακόμα μία δύσκολη εξίσωση είναι το άνοιγμα της αγορά στην οποία περιλαμβάνονται και τα mall αλλά και η εστίαση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως αναζητείται φόρμουλα για το άνοιγμα των καταστημάτων με τα εποχικά είδη που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα απ' το lockdown.


Την ίδια στιγμή έχει παρθεί απόφαση να μην ανοίξουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα ενώ τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να ανοίξουν με πολλή προσοχή ενώ, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα malls

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.