Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Die Welt: H Μέρκελ πατάει φρένο στο ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Τις κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt σε δημοσίευμα...





Τις κυρώσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Welt σε δημοσίευμα της την Τετάρτη.

Το καθημερινό έντυπο, μάλιστα, δεν διστάζει να σχολιάσει τη συμπεριφορά της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι αυτή που… πατάει φρένο στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, την ώρα που τόσο η Γαλλία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν κουραστεί από τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και επιθυμούν αυστηρές συνέπειες.

«Ήταν μια ανήκουστη πρόκληση: Λίγο πριν από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από την Άγκυρα χαιρετισμούς προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως δεν θα υποκύψει στις “απειλές και εκβιασμούς” της ΕΕ και δεν θα επιτρέψει έναν νέο “ιμπεριαλισμό”.

»Επιπλέον, ο Ερντογάν συμβούλευσε την ΕΕ να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση», αναφέρει αρχικά η εφημερίδα.

Και συνεχίζει μιλώντας για τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών:

«Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν οι Υπουργοί συζήτησαν πίσω από κλειστές πόρτες για την Τουρκία.

»Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας διαπίστωσε ότι έγιναν “πάρα πολλές προκλήσεις” κατά τους τελευταίους μήνες».

Μάλιστα, η εφημερίδα παρέθεσε τα λόγια του Τζόσεπ Μπορέλ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το τέλος συνάντησής του με δημοσιογράφους:

«Όλοι οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι δεν υπήρξε καμία θεμελιώδης αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Σε ορισμένα σημεία, πρόσθεσε, «η κατάσταση έχει στην πραγματικότητα μάλλον επιδεινωθεί».

«Πάρα πολλά έχουν συμβεί κατά τους τελευταίους μήνες.

»Στη Λιβύη, η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με παράνομες μεταφορές όπλων και υποδαυλίζει εδώ και μήνες τον εμφύλιο πόλεμο.

»Ερευνητικά πλοία συνοδευόμενα από φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους στην Ανατολική Μεσόγειο για να θεμελιώσουν τις τουρκικές αξιώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Και συμπληρώνει: «Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον κατεχόμενο από την Τουρκία Βορρά της Κύπρου στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ερντογάν ζήτησε μόνιμη λύση δύο κρατών για την Κύπρο.

»Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από καμία άλλη χώρα στον κόσμο, πλην της Τουρκίας».

Ακόμα πιο ειδικά, σχολιάζοντας τα των επικείμενων κυρώσεων η Welt αναφέρει:

«Επίπονες οικονομικές κυρώσεις, όπως αυτές που έβαλε στο τραπέζι το καλοκαίρι ο Μπορέλ, δεν σχεδιάζονται επί του παρόντος.

»Αλλά και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Άγκυρας, το οποίο ζήτησε τη Δευτέρα η Ελλάδα στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δεν θα τεθεί επίσης προς συζήτηση».

«Αντ’ αυτών, λόγω των γεωτρήσεων για την αναζήτηση φυσικού αερίου στην Κύπρο αναμένεται και άλλα πρόσωπα και θεσμοί να συμπεριληφθούν στον κατάλογο όσων απαγορεύεται να εισέρχονται στην ΕΕ, ενώ θα παγώσουν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

»Μέχρι στιγμής από τα μέτρα πλήττονται δύο κορυφαίοι υπάλληλοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας TPAO.

»Η Κύπρος πιέζει πλέον να συμπεριληφθούν στον κατάλογο τουλάχιστον πέντε άλλα άτομα και τρεις θυγατρικές του Ομίλου», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Αλλά η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη.

»Ο Μακρόν είναι ο πιο έντονος επικριτής του Ερντογάν στην ΕΕ, ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μέχρι πρόσφατα πατούσε διαρκώς φρένο στις κυρώσεις.

»Γι’ αυτό και το Παρίσι είναι πιθανό να προτείνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για την Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας, εάν ο Ερντογάν τελικά δεν υποχωρήσει».

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας τις άσχημες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την επιθετική πολιτική του Τούρκου προέδρου ως «άσκηση εσωτερικής πολιτικής».

«Η οικονομία ζει μόνο από τα διογκωμένα, χρηματοδοτούμενα από δάνεια προγράμματα ανάπτυξης, η τιμή των βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί, έχει φέτος σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και τουλάχιστον 3 εκ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

»Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 30.000 Τούρκοι προσβάλλονται καθημερινά από τον κορωνοϊό, ο Ιατρικός Σύλλογος κάνει λόγο ακόμη και για 50.000.

»Το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

»Η επιθετική πολιτική του Ερντογάν στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει επομένως να γίνει κατανοητή και ως άσκηση εσωτερικής πολιτικής, καθώς ενώνει τους πολίτες.

»Περίπου τα 3/4 των Τούρκων στηρίζουν τον Ερντογάν στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό και θα τη διατηρήσει -παρά τις νέες κυρώσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.