Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανατροπή και εξέλιξη για τις Belh@rra... Οι Γάλλοι επιστρέφουν με νέα βελτιωμένη πρόταση για 4 φρεγάτες...!!! Πώς θα γίνουν ελληνικές...

Λίγες ώρες μετά τη νέα άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων μας να επιβάλλουν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν για τις επιθετικές τακτικές κατά της Ελ...




Λίγες ώρες μετά τη νέα άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων μας να επιβάλλουν κυρώσεις στο καθεστώς Ερντογάν για τις επιθετικές τακτικές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ελλάδα φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθεί μόνο το θέμα των Rafale. Άλλωστε, πρόκειται για μια συμφωνία που έχει ολοκληρωθεί.

Οι δύο υπουργοί καλούνται και πάλι να ανοίξουν το φάκελο «φρεγάτες Belh@rra» και να προσπαθήσουν να λύσουν την ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση απόκτησής τους, την ώρα μάλιστα που οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τις φρεγάτες MMSC.

Οι ενδείξεις μάλιστα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η απόκτηση των MMSC, όσο και η ανάληψη από τους Αμερικανούς της αναβάθμισης των τεσσάρων ελληνικών «ΜΕΚΟ», σε συνδυασμός με την εμπλοκή και των Ελληνικών ναυπηγείων στη συμφωνία, αποτελούσαν μια άκρως δελεαστική πρόταση για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Η διαδικασία αποστολής του ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Αθήνα ωστόσο να ζητά ως ενδιάμεση λύση το πανίσχυρο αντιτορπιλικό Arleigh Burke, το οποίο η Ουάσινγκτον φέρεται να αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει στον ελληνικό Στόλο για μια σειρά από λόγους που επικαλείται. Αν λοιπόν οι Αμερικανοί δεν παραχωρήσουν δύο Arleigh Burke, τότε είναι πολύ πιθανό η υπόθεση απόκτησης των MMSC να μην προχωρήσει.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έσπευσε να διαμηνύσει από το βήμα της Βουλής ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο «μνηστήρα».

«Όσον αφορά στην πρόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, όχι δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμα ανοικτό. Το Πολεμικό Ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη επιλογή στη βάση και της δυνατότητας να έχουμε τα καλύτερα καράβια, αλλά και του συνολικού πακέτου, μέρος του οποίου έχει να κάνει με ναυπήγησή τους εδώ, επομένως εμπλοκή της εγχώριας Ναυπηγικής Βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και φυσικά της προσφοράς μιας ικανοποιητικής για το Πολεμικό Ναυτικό ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή πλοίων έτοιμων, μάχιμων, αποτρεπτικών που θα μπορέσουμε να έχουμε από όποιον έρθει να μας προσφέρει ό,τι καλύτερο έχει. Αυτή είναι η βάση του πακέτου και είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσφορά και κάθε συζήτηση με οποιοδήποτε και ασφαλώς με τους Γάλλους, αλλά και με άλλους».

Φυσικά οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου έχουν φτάσει στο Παρίσι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Φλοράνς Παρλί ετοιμάζει νέα πρόταση για τις πανίσχυρες γαλλικές φρεγάτες, την οποία θα ανακοινώσει στον Έλληνα ομόλογό της στις 23 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, ενδέχεται η πρόταση του Παρισιού ενδέχεται να περιλαμβάνει όχι δύο, αλλά τέσσερις Belh@rra σε βελτιωμένη τιμή και με κορυφαίο εξοπλισμό που ενδιαφέρει πολύ το Πολεμικό Ναυτικό. Ερωτηματικό ωστόσο αποτελεί η ενδιάμεση λύση που έχουν να προτείνουν η Γάλλοι. Τα έτοιμα πλοία δηλαδή που θα φύγουν από τον γαλλικό Στόλο και θα ενταχθούν στον ελληνικό μέχρι να προετοιμαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι προθέσεις των Γάλλων αναφορικά με την εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.