Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η νυχτερινή καραντίνα - Τι θα κρίνει την ενεργοποίηση του μέτρου

Η κόκκινη γραμμή των 600 κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα μόλις 24ωρο ξεπεράστηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σημάνει επιδημιολογικός συναγερμό...

Η κόκκινη γραμμή των 600 κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα μόλις 24ωρο ξεπεράστηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να σημάνει επιδημιολογικός συναγερμός καθώς η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε "βαθιά και αχαρτογράφητα" νερά. Και καθώς το τιμόνι του δεύτερου κύματος το κρατούν σταθερά οι νέοι, στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", μπαίνει δυναμικά το μέτρο της νυχτερινής καραντίνας με στόχο να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.



Την ίδια ώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επίπτωση της έκρηξης κρουσμάτων θα αποτυπωθεί τον επόμενο μήνα στις ΜΕΘ θέτοντας τα όρια του ΕΣΥ σε ένα κρίσιμο crash test. Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης διαπιστώνει κανείς ότι οι νέοι λειτουργούν ως "όχημα" του πανδημικού ιού. Το νεανικό προφίλ της επιδημίας στη χώρα μας είναι άλλωστε και η αιτία που εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί το παριζιάνικο μοντέλο απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας (από τις 9 μ.μ. έως και τις 6 π.μ.) στις επιβαρυμένες γεωγραφικές περιοχές. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί τα μέτρα να εφαρμόζονται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως το βράδυ επικρατεί μια γενικευμένη... χαλάρωση που επιτρέπει στον πανδημικό ιό να κάνει... πάρτι. Επιπλέον εκτός από το νυχτερινό "λουκέτο" στους χώρους διασκέδασης η βραδινή καραντίνα θα δώσει οριστική λύση και στον συγχρωτισμό στις πλατείες και τα πάρκα, όπου κατά κανόνα οι νέοι συγκεντρώνονται μετά τα μεσάνυχτα.


Πρόσφατα η Ε.Ε. υιοθέτησε ένα σύστημα χρωμάτων για την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά στους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα κριτήρια που όρισε, είναι σε διάστημα 14 ημερών τα ημερήσια κρούσματα να υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 κατοίκους. Τι σημαίνει αυτό για την Αττική; Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ξεπερνά τα 3,7 εκατ., οι ημερήσιες διαγνώσεις θα πρέπει αντίστοιχα να ξεπερνούν τα 400 επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Έως και σήμερα, στην πρωτεύουσα το υψηλότερο ρεκόρ που έχει καταγραφεί, είναι τα 272 κρούσματα την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι η διασπορά του ιού δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το Λεκανοπέδιο, αντιθέτως ο κεντρικός τομέας Αθηνών και η Δυτική Αττική δέχονται σφοδρότερο "σφυροκόπημα". Στη Θεσσαλονίκη από την άλλη και με βάση τα κριτήρια του ECDC, το όριο για να συμπεριληφθεί στις κόκκινες ζώνες είναι να ξεπερνούν ημερησίως τα κρούσματα τα 119 σε βάθος δύο εβδομάδων. Συνεπώς χθες σήμανε η πρώτη προειδοποιητική "καμπάνα" όταν οι νέες διαγνώσεις έφτασαν τις 125. Αντίστοιχα, η ενεργοποίηση των τοπικών lockdowns με τα Ιωάννινα και την Καστοριά να ακολουθούν το παράδειγμα της Κοζάνης, αποτελεί μονόδρομο, την ώρα που επιδημιολογική πίεση καταγράφεται επίσης σε Σέρρες και Εύβοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.