Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μ. Ρούμπιν: Τεράστιας σημασίας η Σούδα για τις ΗΠΑ... Συζήτείται η μεταφορά του Ιντσιρλίκ...!!

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, είναι ένα μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ, το ότι ο Πομ...



Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, είναι ένα μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ, το ότι ο Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα, όπως έκανε σαφές. Οι ΗΠΑ δηλώνουν έτσι την στήριξή τους στην Ελλάδα, στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία.

Αυτό επιβεβαιώνεται και με την κίνηση του αμερικανού ΥΠΕΞ, να μεταβεί στη βάση της Σούδας, όπου οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη βάση στην Ευρώπη.

Δεν είναι μία βεβιασμένη, και δίχως μελέτη κίνηση η επισκεψη του Πομπέο σε Ελλάδα και Κύπρο, εδώ και πολύ καιρό διατηρούμε ένα στρατηγικό διάλογο με Αθήνα και Λευκωσία, επισημαίνει ο αναλυτής

Μπορεί η αμερικανική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ να προωθεί την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο, όμως η περίπτωση της Α. Μεσογείου, δεν είναι καθόλου τέτοια, αναφέρει ο ειδικός αναλυτής.

Ο Μ. Ρούμπιν, ανέλυσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη μεγάλη σημασία της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ αλλά και την πιθανότητα μεταφοράς της βάσης του Ιντσιρλίκ.

Όσον αφορά το ταξίδι του Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά όχι στην Άγκυρα, ο Μάικλ Ρούμπιν επισημαίνει: "Κοιτάξτε, προφανώς η επίσκεψη ενισχύει το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στην πρόσφατη διένεξη που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Κι αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει επιλέξει να μεταβεί στη βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ένας απόλυτα ειρηνικός, διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή."

Σχετικά με τη βάση της Σούδας αλλά και το ενδεχόμενο μεταφοράς της βάσης του Ιντστιρλίκ, ο αμερικανός ειδικός τονίζει:

"Κοιτάξτε, προφανώς η βάση της Σούδας βοηθά τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. Δεν θα μπορούσαμε να βασιστούμε στη βάση της Σούδας με τον ίδιο τρόπο που αυτό γίνεται στο Ιντσιρλίκ. Κανείς για παράδειγμα δεν μιλά για μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Σούδα. Αυτό είναι εκτός συζήτησης από όσο καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε ότι δεν ενισχύουμε μόνο τη Σούδα. Λόγω της στάσης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της μείωσης της επιρροής του Ιντσιρλίκ τα τελευταία 17 χρόνια υπό τον Ερντογάν, έχουμε ενισχύσει την παρουσία μας στην Ιορδανία. Το ίδιο κάναμε και στη Ρουμανία. Οπότε η βάση της Σούδας είναι ένα σημαντικό συστατικό της εναλλακτικής μας στρατηγικής."

Στην ερώτηση έαν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν οι ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ με τη Σούδα απαντά:

"Κοιτάξτε, συζητιέται έντονα και γνωρίζετε το πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον. Πρώτα ξεκινούν οι συζητήσεις… Έχουμε περάσει τη φάση που η πρόταση έπεσε για να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις. Το γεγονός και μόνο ότι συζητιέται είναι σημαντικό. Οι αξιωματούχοι στο Ινσιρλίκ έχουν αρνηθεί ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν αυτή την κίνηση, αλλά δεν θα είχαν μπει στη θέση να το αρνηθούν εάν δεν υπήρχε μια συζήτηση υπό εξέλιξη. Οπότε η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν τα όσα είπε ο Γερουσιαστής Τζόνσον, ακόμη κι εάν το Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να οριστικοποιήσει και να επισημοποιήσει την κίνηση αυτή τώρα."

Συνεχίζοντας σχετικά με την κάπως "μπερδεμένη" αμερικανική παρουσία στην Α. Μεσόγειο ο Δρ. Μάικλ Ρούμπιν, του American Enterprise Institute, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Όταν μιλάμε για διπλωματία, νομίζω το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατευθύνεται σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σημαντικό. Και προφανώς δεν πρόκειται για μια εφάπαξ κίνηση. Διατηρούμε εδώ και καιρό ένα Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πλέον συνεπή διπλωματική προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να βελτιώσει την Αμερικανική θέση. Με αυτό ως δεδομένο, κοιτάξτε, οι ΗΠΑ θέλουν να αποσύρουν την στρατιωτική τους παρουσία από ολόκληρο τον κόσμο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου και πετρελαίου του Περσικού Κόλπου μεταφέρονται στην Κίνα και στην Ινδία. Για ποιο λόγο να τις προστατεύουν οι Αμερικανικές Δυνάμεις; Η περίπτωση όμως της Ανατολικής Μεσογείου είναι διαφορετική. Η περιοχή είναι σημαντική για τους συμμάχους μας όχι μόνο λόγω των ενεργειακών ζητημάτων. Οι ΗΠΑ διαχρονικά αναμειγνύονται οποτεδήποτε ένα κράτος απειλεί την ισορροπία των θαλασσίων διαύλων ή της διεθνούς τάξης. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Με αυτά που τώρα κάνει η Τουρκία, αμφισβητεί ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάνης και την τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο."

Όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του αμερικανού αναλυτή, η παρουσία των ΗΠΑ στην Α. Μεσόγειο, μπορεί να μην είναι τόσο έντονη, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική για τις ΗΠΑ, που μετά από καιρό, φαίνεται να αντιλαμβάνονται το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και προσπαθούν να παρέμβουν, έστω και καθυστερημένα.  pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.