Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν έληξε ποτέ για την Ελλάδα… Ερντογάν ακούς;

Στην κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων για στήριξη από τους Ευρωπαίους αναφέρεται άρθρο τ...

Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Γιατί θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μάχες  στην ιστορία της ανθρωπότητας; | eirinika.gr

Στην κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων για στήριξη από τους Ευρωπαίους αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Για την Ελλάδα η ναυμαχία της Σαλαμίνας δεν τελείωσε ποτέ». Όπως σχολιάζει πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι καθώς οι Έλληνες προστάτευσαν την Ευρώπη στο μακρινό παρελθόν, αλλά και συνεχίζουν σήμερα να φυλάσσουν τα ανατολικά σύνορα της ηπείρου, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να το ανταποδώσουν, τρόπον τινά, με τη σημερινή τους στήριξη.




Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος, που υπογράφει το άρθρο, θυμίζει τον ιστορικό θρίαμβο στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πΧ, όταν 300 ελληνικά πλοία νίκησαν έναν περσικό στόλο τέσσερις φορές μεγαλύτερο και αναφέρει ότι σχεδιάστηκε σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα για την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία. Μεταξύ αυτών και η παράσταση της τραγωδίας «Πέρσες» του Αισχύλου στην Επίδαυρο τον Ιούλιο.

«Λίγες ημέρες πριν από την παράσταση στην Επίδαυρο η Ελλάδα ετοιμαζόταν για επανάληψη της ναυμαχίας» σημειώνει ο αρθογράφος, θυμίζοντας ότι την 21η Ιουλίου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Oruc Reis θα περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Για δύο ημέρες το ελληνικό και το τουρκικό πολιτικό ναυτικό ήταν σε θέση μάχης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν υπάρξει γερμανική παρέμβαση, η οποία οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανακοινώσει την αναστολή της αποστολής» γράφει.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η ένταση κλιμακώνεται σταδιακά επί χρόνια στο Αιγαίο και ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν ότι ο κίνδυνος έχει ήδη κορυφωθεί, ενώ επισημαίνεται ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να αναζητεί στρατιωτική βοήθεια από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Από την εποχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και έπειτα οι Έλληνες θεωρούν ότι φυλάσσουν τις ανατολικές πύλες της Ευρώπης» σχολιάζει ο αρθρογράφος, ενώ προσθέτει ότι ο Αισχύλος, βετεράνος της μάχης, υπογράμμισε τη διαφορά ανάμεσα στα πολιτικά συστήματα της δημοκρατικής Αθήνας και της μοναρχικής Περσίας. Στην παράσταση του καλοκαιριού, αναφέρει, το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν η βασίλισσα των Περσών, Άτοσσα, ρώτησε τους Έλληνες «Ποιος σαν αφέντης τον στρατό ορίζει;» και ο χορός απάντησε:« Δούλοι δε λογιούνται ανθρώπου, ουδέ υπήκοοι κανενός».