Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ... Τετάρτη ψηφοφορία στην ολομέλεια

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, αφενός η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με...

Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για τις ΑΟΖ

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή, αφενός η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών» και αφετέρου η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας «για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους».




Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα ενώ την Τετάρτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

«Η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ανέφερε επίσης ότι χθες στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Δεν μπορεί η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Παρουσίασε στους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέλυσε τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο κ.Πέτσας εξάλλου ξεκαθάρισε ότι: «Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατιωτικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, ενημερώνουμε φίλες χώρες, κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους».