Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οριστικό από ΗΠΑ...!!! Δεν θα πουλήσουν όπλα στην Τουρκία για δύο χρόνια

Την έντονη δυσαρέσκεια Αμερικανών νομοθετών έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 Όπως ανα...

Turkey vs USA: Turkey issues huge THREAT to US over Russia's S-400 ...

Την έντονη δυσαρέσκεια Αμερικανών νομοθετών έχει προκαλέσει η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400

Όπως αναφέρει το Defense News, όταν η Τουρκία αποφάσισε να προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα στις ΗΠΑ σήμανε «συναγερμός» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα υψηλά αμερικανικά κλιμάκια αποφάσισαν, με τη σειρά τους, να ακυρώσουν την πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.




Οι πρόεδροι και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αρνήθηκαν, παράλληλα, να εγκρίνουν οτιδήποτε προς την Άγκυρα μετά τη συμφωνία για τους S-400, για διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
«Κανείς δεν έχει υπογράψει τίποτα, χονδρικά, για τον τελευταίο χρόνο. Τίποτα δεν κινείται σε αυτήν τη διαδικασία έως ότου τα τέσσερα γραφεία να έχουν πει ναι», δήλωσε ανώνυμη «πηγή» του Κογκρέσου.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, όπως και το μέλος της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ, παραδέχθηκαν στο Defense News το ρόλο τους στην παρεμπόδιση, αλλά οι άλλοι δύο νομοθέτες που απαιτείται η έγκρισή τους αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

«Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την αγορά του S-400 από την Τουρκία και στα δύο μέρη και στα δύο επιμελητήρια και έως ότου επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν την αγορά δεν μπορώ και δεν θα υποστηρίξω τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», ανέφερε σχετικά ο Τζιμ Ρις.

Όπως πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτή η σχέση έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και γρήγορα επιδεινώνεται περαιτέρω. Η αγορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του ρωσικού S-400 άλλαξε σημαντικά τη φύση της σχέσης μας. Αυτή η αγορά ωφελεί τον αντίπαλό μας, Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και απειλεί την ακεραιότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την αποστολή του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα. Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει τις κυρώσεις που απαιτούνται από το νόμο, ως απάντηση σε αυτήν την αγορά. Η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την πορεία αυτής της αποσταθεροποιητικής δράσης για να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην αμυντική μας σχέση», επεσήμανε ο Μάικ Μακόλ.

Οτιδήποτε απαιτεί ειδοποίηση από το Κογκρέσο δεν πρόκειται να προχωρήσει φέτος, εκτιμά το Defense News, με την Τουρκία -όπως προστίθεται- να έχει σταματήσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα F-35.