Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΗΡΕ ΧΑΡΗ...;;; Ο Τουρκολίβυος παυμένος ΥΠΕΣ του Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα, επέστρεψε στη Λιβύη από την Τουρκία

Την Παρασκευή το Προεδρικό Συμβούλιο της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αποφάσισε την παύση του υπουργού Εσω...

Ο Τουρκολίβυος παυμένος ΥΠΕΣ του Σαράτζ, Φατί Μπασάγκα, επέστρεψε στη Λιβύη  από την Τουρκία | Tribune.gr

Την Παρασκευή το Προεδρικό Συμβούλιο της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης αποφάσισε την παύση του υπουργού Εσωτερικών της Τρίπολης, Φατί Μπασάγκα (Fathi Bashagha), από τα καθήκοντά του και ενώ αυτός βρισκόταν στην Τουρκία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες MIT.

Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ απέλυσε τον Φατί Μπασάγκα και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το πώς διαχειρίστηκε τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και την αποτυχία του να προστατέψει τους διαδηλωτές από βίαια καταστολή.




Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Λίβυοι διαδηλώνουν καθημερινά, ξεκινώντας από την περασμένη Κυριακή, στην πρωτεύουσα Τρίπολη και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, ύδρευση, ηλεκτροδότηση, την κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών και τη διαφθορά της ισλαμιστικής κυβέρνησης Σαράτζ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του ισλαμιστικού καθεστώτος δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ πάνω στους άοπλους διαδηλωτές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς.

Νέος υπουργός Εσωτερικών τοποθετήθηκε ο ταξίαρχος Χαλέντ Αχμέντ Αλ Τιτζάνι Μαζέν, μέχρι πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών.

Ο Φατί Μπασάγκα είναι Τουρκολίβυος
Όπως ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), Φαγιέζ αλ Σαράτζ, έτσι και ο Φατί Μπασάγκα είναι Τουρκολίβυος.

Οι Τουρκολίβυοι, που αριθμούν σχεδόν ένα εκατομμύριο και κατοικούν κυρίως στη Δυτ. Λιβύη, είναι άνθρωποι οθωμανικής καταγωγής που εποίκισαν – μεταφέρθηκαν στη Λιβύη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν είναι όλοι Τούρκοι. Πολλοί είναι Τουρκοκρητικοί (Έλληνες μουσουλμάνοι) και αρκετοί είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι από τα Βαλκάνια.

Οι πρόγονοί τους βρέθηκαν στη Λιβύη είτε ως Οθωμανοί στρατιώτες, που παρέμειναν, είτε ως αξιωματούχοι ή έποικοι.

Τους Οθωμανούς, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή τους, είθισται να τους αποκαλούν «Τούρκους» στις αραβικές χώρες και στα Βαλκάνια.

Πολλοί Τουρκολίβυοι έχουν τουρκική συνείδηση και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δικαιολογεί την ανάμιξή του στη λιβυκή κρίση και ως δήθεν «προστασία» της τουρκικής μειονότητας στη χώρα.

Η πόλη λιμάνι της Μισράτα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Σαράτζ, είναι μια κυρίως τουρκολιβυκή πόλη, με τα 2/3 του μισού εκατομμυρίου του πληθυσμού της να είναι Τουρκολίβυοι.

Το αεροδρόμιο της Μισράτα όπως και το λιμάνι της έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, που τα μετατρέπει σε αεροπορική βάση και ναύσταθμο.

Ο Φατί Αλί Αμπντ ΑλΣαλάμ Μπασάγκα, ευρύτερα γνωστός ως Φατί Μπασάγκα ή Φατί Αλί Πασά, γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1962 στη Μισράτα.




Είναι πρώην πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας (επί Καντάφι) και όταν αποστρατεύτηκε ασχολήθηκε με εξαγωγές – εισαγωγές.

Είχε εκλεγεί βουλευτής της Μισράτα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θεωρείται άνθρωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αφοσιωμένος στον νεο-οθωμανισμό.

Επιστροφή στη Λιβύη

Ο Φατί Μπασάγκα επισκέφθηκε την Πέμπτη την Άγκυρα για συνεννοήσεις με το τουρκικό καθεστώς.

Την Παρασκευή παύθηκε από υπουργός Εσωτερικών.

Το Σάββατο επέστρεψε από την Τουρκία με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο επίσης έχει μετατραπεί σε τουρκική βάση.tribune.gr