Tελευταια Νεα

Τρίτη, Αυγούστου 18, 2020

Κορωνοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα τρία σενάρια για τις 7 Σεπτεμβίου...

covid_schools

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα ειδικά μέτρα προστασίας στα σχολεία

Μια πρόγευση της ασφαλούς επανόδου στην καθημερινότητα αποτελεί η ανακοίνωση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος γνωστοποίησε χθες πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονιών.
Ήδη, μια πρωτόλεια «συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», πραγματοποιήθηκε χθες από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να εξαχθούν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα για την απαλοιφή της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεια, δηλαδή:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους

- Εκ περιτροπής διδασκαλία

- Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να λάβει αποφάσεις.

Η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι πάντως αυτή που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται το μάθημα και τα μέτρα προστασίας, υποχρεωτικά και σε επίπεδο συστάσεων, που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για μία ακόμη πιο δύσκολη εξίσωση, καθώς η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων τον περασμένο Μάρτιο ήταν μονόδρομος, ενώ πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έχει αποδειχθεί ότι η κοινωνία οφείλει να βρίσκει τρόπους να λειτουργεί, έστω και αν αυτό απαιτεί την προσαρμογή της σε μία νέα πραγματικότητα.

Η Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η εκ περιτροπής διδασκαλία, ενώ υπάρχει και το σενάριο να αρχίσει το σχολικό έτος με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα. Η κυρία Γκίκα πρόσθεσε ότι για τη χρήση μάσκας δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και τόνισε ότι αν χρειαστεί να φορεθεί και από μαθητές, θα υπάρξει ενημέρωση και εκμάθηση για τη σωστή χρήση της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού».

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

« Προηγουμενη
Επομενη »