Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ... Τούρκοι Αναλυτές βλέπουν ως «Μόνη Λύση το μοίρασμα του Αιγαίου»…!!! ΚΟΠΙΑΣΤΕ

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται εδώ και μήνες. Η περιοχή, πλούσια σε πόρους υδρογονανθράκων, είναι συνυφασμένη με αντικ...

Σκηνικό εντάσεως στήνουν πάλι οι Τούρκοι στο Αιγαίο - ΠΑΤΡΙΣ

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται εδώ και μήνες. Η περιοχή, πλούσια σε πόρους υδρογονανθράκων, είναι συνυφασμένη με αντικρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Ισραήλ και Αιγύπτου, σημειώνει η βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία στην ιστοσελίδα της, παρουσιάζοντας απόψεις Τούρκων αναλυτών.




Ο Χασάν Ουνάλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος, επίσης, μιλά ελληνικά και ασχολείται με την Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δήλωσε:

«Οι αντιθέσεις που έλαβαν χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίστηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο με αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αφενός, και της Τουρκίας, αφετέρου.

Οι Ελληνοκύπριοι συνήψαν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη θάλασσα εις βάρος της Τουρκίας, και ήταν σαφές ότι η Τουρκία δεν θα το δεχόταν αυτό.

Νομίζω ότι υπήρχαν δύο παράγοντες στην απόφαση των Ελληνοκυπρίων.

Η Τουρκία φιλοδοξούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003, όταν υπεγράφη η συμφωνία τους με την Αίγυπτο. Πίστευαν ότι λόγω της επιθυμίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Τουρκία δεν θα αντιδράσει έντονα στις ενέργειές τους. Οι Ελληνοκύπριοι κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ το 2010, όταν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώθηκαν.

Αυτό που δεν κατάλαβαν, ωστόσο, ήταν ότι το ζήτημα ήταν πολύ σημαντικό για την Άγκυρα και ότι δεν θα έκλεινε απλώς τα μάτια της».

Ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ επεσήμανε ότι για να βελτιωθεί, η κατάσταση πρέπει πρώτα να επιδεινωθεί:

«Νομίζω ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, δεν περιμένω αμέσως συμβιβασμό. Θα γίνει γεγονός όταν η Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να κινητοποιήσουν ολόκληρο τον κόσμο εναντίον της Τουρκίας.

Θα ήταν καλύτερο για την Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία με την Τουρκία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, παρόμοια με εκείνη με την Ιταλία στο Ιόνιο Πέλαγος. Σε γενικές γραμμές, η Τουρκία θα ελέγχει το ανατολικό τμήμα της διάμεσης γραμμής και την Ελλάδα το δυτικό τμήμα.

Η στρατιωτική δράση είναι πολύ απίθανη, αλλά ο διπλωματικός πόλεμος είναι πιθανό να συνεχιστεί για λίγο, αλλά πρέπει να επιτευχθεί συμβιβασμός.




Πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μια συμφωνία για την κυριαρχία πάνω από εκατό μικρά ακατοίκητα νησιά ή βράχους στη θάλασσα.

Η Ελλάδα διεκδικεί κυριαρχία σε αυτά, κάτι που αποτελεί μέρος μιας άλλης ψευδαίσθησης ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να ελέγχει ολόκληρη τη θάλασσα. Αυτό δεν είναι εφικτό. Τα οφέλη ενός γαλήνιου Αιγαίου θα ήταν τόσο ο τουρισμός όσο και η εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν βλέπω άλλη διέξοδο παρά συμβιβασμό.

Παρακολουθώ τις συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, και για πρώτη φορά βλέπω τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην ελληνική Κύπρο κάποια νηφάλια μυαλά που λένε δημόσια ότι δεν υπάρχει τουρκική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αυτό που θέλουμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Χρειάζεται συμβιβασμός επειδή είναι μέρος της ζωής και απαιτείται εδώ και παντού.
Bnr.bg
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος