Tελευταια Νεα

Κυριακή, Ιουλίου 05, 2020

Γερμανικά στρατιωτικά οχήματα μέσω Τουρκίας στον Σάρατζ… πού είσαι Μέρκελ;«Και γερμανικά όπλα στη Λιβύη;» ερωτά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία δημοσιεύει συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία μεταφέρει οπλισμό στο καθεστώς της Τρίπολης. Η εφημερίδα συνοδεύει τον τίτλο με τον εξής υπότιτλο: «Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο του ΟΗΕ με την παράνομη διακίνηση εξοπλιστικών αγαθών στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Εμπλέκεται επίσης μια εταιρεία που συνδέεται με τη Γερμανία»*
Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα: Το φορτηγό πλοίο ‘Bana’ που ρυμουλκήθηκε στο γερμανικό λιμάνι Wilhelmshaven στη Βόρεια Θάλασσα έχει αλλάξει επτά φορές όνομα και έξι φορές σημαία. Το πλοίο αυτό θεωρείται ένα κομμάτι του παζλ στο διεθνές παράνομο εμπόριο όπλων προς τη Λιβύη, χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο.

Ως τμήμα ενός διεθνούς δικτύου, μετέφερε παράνομα όπλα σε μεγάλη κλίμακα για λογαριασμό της Τουρκίας. Πρόκειται για παράνομη ενέργεια που παραβιάζει το ισχύον εμπάργκο του ΟΗΕ. Λέγεται ότι με το ‘Bana’ μεταφέρθηκαν και γερμανικά στρατιωτικά οχήματα.

Ένα νέο ρεπορτάζ της ερευνητικής πλατφόρμας Open Facto περιγράφει λεπτομερώς την οργανωμένη παράνομη διακίνηση όπλων της Τουρκίας σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.

Το ρεπορτάζ βρίσκεται στην αποκλειστική διάθεση της WELT και θα δημοσιευτεί την Κυριακή. Βασίζεται σε υλικό που είναι δημόσια προσβάσιμο και περιγράφει το μέγεθος της παράνομης διακίνησης, παραθέτοντας έξι περιστατικά που αφορούν έξι πλοία και ένα αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η WELT αξιολόγησε το ρεπορτάζ, αναζήτησε επιπλέον στοιχεία και συνομίλησε με εφοπλιστές και ειδικούς. Το αποτέλεσμα είναι τρομακτικό. Η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η ΕΕ και η Γερμανία παραμένουν παρατηρητές.

Το ‘Bana’ μπόρεσε ανενόχλητο να ελλιμενιστεί στο Wilhelmshaven και αργότερα να αποπλεύσει με νέο φορτίο. Για το Λιβανέζο ιδιοκτήτη, ο οποίος κατέχει μια παγκόσμια αυτοκρατορία μεταφορών, ανέκυψαν πρόσφατα υποψίες σχετικά με παράνομη διακίνηση όπλων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ιταλική εισαγγελία είχε γνώση του θέματος και έδρασε άμεσα, όταν ανέκυψε η υποψία παράνομης διακίνησης όπλων. Πριν φτασει στο Wilhelmshaven, το φορτηγό πλοίο είχε παραμείνει σχεδόν για δύο μήνες στη Γένοβα. Ο καπετάνιος συνελήφθη. Κατά την ανάκριση του πληρώματος, ένα μέλος ομολόγησε πλήρως.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ‘Bana’ φόρτωσε όπλα (τεθωρακισμένα άρματα, πυροβόλα όπλα και ραντάρ) από την Μερσίνη (Τουρκία) και τα μετέφερε στην Τρίπολη (Λιβύη). Ένας ναύτης κατάφερε κινηματογραφήσει κρυφά το φορτίο. Το οπτικό υλικό επιβεβαιώνει τη δήλωση του αξιωματικού πληρώματος.

Στην Τρίπολη τα όπλα κατέληξαν στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Fajis al-Sarradsch που υποστηρίζεται από την Τουρκία στον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα. Στην αντίπαλη πλευρά, βρίσκεται η κυβέρνηση του αντάρτη Στρατηγού Khalifa Haftar στο Τομπρούκ.

Το ‘Bana’ παρέδωσε το φορτίο των όπλων στο Λιμάνι της Τρίπολης στις 28 Ιανουαρίου, μόλις εννέα ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να μεσολαβήσει προκειμένου να παροτρύνει τις αντιμαχόμενες πλευρές να τηρήσουν την κατάπαυση πυρός και να εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.
Η Διάσκεψη χαιρετίστηκε ως μεγάλη επιτυχία. Τότε, η Καγκελάριος Angela Merkel (CDU) δήλωσε ότι οι 12 χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν «να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων και να ελεγχθεί αυτό ακόμα αυστηρότερα». Και ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyep Erdogan ήταν στο Βερολίνο. Ωστόσο, ο ίδιος και η κυβέρνησή του γνώριζαν ήδη ότι τις επόμενες ημέρες θα παραβίαζαν για πολλοστή φορά το εμπάργκο όπλων, διαφεύγοντας τους ελέγχους.

Το ‘Bana’ κατευθύνθηκε ήδη στις 21 Ιανουαρίου από τη Βηρυτό προς τη Μερσίνη. Στις 24 Ιανουαρίου, απέπλευσε με βαρύ φορτίο και δέκα τούρκους στρατιώτες, έχοντας ως κατεύθυνση τη Λιβύη, ενώ συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η φόρτωση όπλων και η συνοδεία προστασίας δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνει αυθόρμητα ένα κράτος. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις σχεδιάζονται από καιρό, σύμφωνα με το στρατιωτικό πρωτόκολλο.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι χαστούκι για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ειδικά καθώς το ‘Bana’ μετέφερε προφανώς γερμανικά εξοπλιστικά αγαθά. «Mercedes Jeeps με αντιαρματικά όπλα», σύμφωνα με τον αξιωματικό του φορτηγού πλοίου, όπως έχει καταγράψει η ιταλική αστυνομία. Το BBC πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ τον Μάρτιο. Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στο θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Η εκπομπή ‘Report München’ και το ‘Stern’ ανακάλυψαν βίντεο του φορτίου που δείχνουν Mercedes-Unimogs και φορτηγά MAN που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
« Προηγουμενη
Επομενη »