Tελευταια Νεα

Σάββατο, Ιουνίου 20, 2020

Άλλοι «γκρινιάζουν» στο facebook... Κι άλλοι ετοιμάζονται για τον Πόλεμο...!!! Άσκηση εφέδρων «Εχετλαίος 2020 / Σκαπτή ύλη»

Άσκηση εφέδρων «Εχετλαίος 2020/Σκαπτή ύλη»

Με επιτυχία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική – διαγωνιστική άσκηση με την επωνυμία «Εχετλαίος 2020/Σκαπτή ύλη» που διοργανώθηκε από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Ξάνθης και Καβάλας στην ορεινή περιοχή της Παλαιάς Καβάλας, με τη βοήθεια και υποστήριξη της κεντρικής ΛΕΦΕΔ και της Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση ήταν ημερήσιας διάρκειας και εξελίχθηκε από τις 06:00 έως τις 23:00, οπότε και έληξε για όλες τις περιπόλους, καθώς, όπως τονίστηκε και από τους διοργανωτές, «η παράμετρος της ασφάλειας των μελών αποτέλεσε το πρωτεύον πλαίσιο αναφοράς για όλη τη διοργάνωση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετείχαν συνολικώς 10 αξιωματικοί και 77 υπαξιωματικοί και οπλίτες, όλοι έφεδροι, οι οποίοι στελέχωσαν έναν Λόχο Πεζικού (μείον), που συγκροτήθηκε ειδικώς για την άσκηση

Στο επίπεδο διοικήσεως και διοργανώσεως της ασκήσεως εργάστηκαν 5 αξιωματικοί και 22 υπαξιωματικοί και οπλίτες (Σταθμός Διοικήσεως, περιστατικά (ΣΤΕΚ) και απεικόνιση), ενώ στις περιπόλους συμμετείχαν 5 αξιωματικοί και 55 υπαξιωματικοί και οπλίτες, οι οποίοι έφτασσαν στο χώρο ασκήσεως από τη Θάσο (2 περίπολοι), τη Θεσσαλονίκη (2 περίπολοι), την Καβάλα (2 περίπολοι) και την Ξάνθη (2 περίπολοι)

Όπως τονίστηκε και από τους διοργανωτές στην υλοποίηση της προαναφερθείσας εκπαιδευτικής δραστηριότητος βοήθησαν διάφοροι φορείς και άτομα, τα οποία είτε παραχώρησαν υλικά και υποδομές είτε συμμετείχαν στην απεικόνιση προσφέροντας εθελοντικώς τις γνώσεις και την εμπειρία τους καθοδηγώντας τις περιπόλους στα περιστατικά.

Το δρομολόγιο στο οποίο εξελίχθηκαν τα περιστατικά της ασκήσεως ήταν μέτριας δυσκολίας στην προσπέλασή του με ποικιλία φυσικού περιβάλλοντος (πυκνή βλάστηση, πετρώδες έδαφος, μικρά λαγκάδια επί των κορυφογραμμών, μονοπάτια με πυκνή βλάστηση κλπ) που αντανακλά μια πλήρη εικόνα της τυπικής ελληνικής ορεινής υπαίθρου. Η συνολική του απόσταση ήταν περίπου 16 χιλιόμετρα.

Συμφώνως με τους υπευθύνους της ασκήσεως «ο χαρακτήρας της είχε οριοθετηθεί εξαρχής έτσι ώστε να είναι προσανατολισμένος περισσότερο στην εκπαίδευση των περιπόλων και λιγότερο στην αυστηρή αξιολόγηση των κινήσεων - αντιδράσεών τους.

Δείτε λεπτομέρειες της άσκησης "Εχετλαίος 2020/Σκαπτή ύλη ...

Οι υπεύθυνοι των περιστατικών, που επιλέχθηκαν για κάθε ένα με το κριτήριο της καλής γνώσης των αντικειμένων, αξιολόγησαν και, μετά τη λήξη της δραστηριότητας, συμβούλευσαν τα μέλη κάθε περιπόλου για τις ενδεικνυόμενες κινήσεις και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία του αντικειμένου τους. Κάθε περιστατικό διαρκούσε περίπου 25΄ με 45΄.

Τα αντικείμενα της άσκησης ήταν οργανωμένα σε ένα ενιαίο πλαίσιο πλοκής και εξέλιξης περιστατικών που αφορούσαν στην αποστολή μιας μονάδας επιπέδου Λόχου Πεζικού με αντικειμενικό σκοπό την ασφάλεια των κατοίκων και των εγκαταστάσεων και εξελίχθηκαν ως εξής:
Επικοινωνίες, έλεγχος και εκκαθάριση κτιρίου με φίλιο όμηρο και απελευθέρωσή του, επαφή με εχθρικό προσωπικό επί του δρομολογίου κίνησης και καταστροφή οχημάτων, εμπλοκή σε οργανωμένη ενέδρα ατάκτων, στελέχωση παρατηρητηρίου Λόχου (ρουτίνα παρατηρητηρίου, χάρτης, πυξίδα, αζιμούθιο και διάθημα, στρατιωτικές συνθηματικές παραστάσεις, προσανατολισμός, συσχετισμός σημείων εδάφους με την αποτύπωσή τους στον χάρτη και αντίστροφα, σκαρίφημα περιοχής κ.λ.π.), μεταφορά πυρομαχικών, αίτηση πυρών υποστήριξης όπλων καμπύλης τροχιάς, άρση ευκαιριακής κρύπτης, τακτική διάσωση και πρώτες βοήθειες μάχης, καταδίωξη και έλεγχος οχημάτων ως ΤΑΕ (=Τμήμα Άμεσης Επέμβασης)».

Ως γενικό συμπέρασμα μπορεί να λεχθεί ότι στην άσκηση αυτή «η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων ήταν άψογη και η ενσυνείδητη ατομική εσωτερική πειθαρχία κάθε μέλους απέδωσε μία συνολική εικόνα οργανωμένης και πειθαρχημένης στρατιωτικής μονάδας εφέδρων που στελεχώθηκε εξ αρχής προσομοιώνοντας μία πραγματική κατάσταση, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σε κατάσταση κρίσης.

Διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το φρόνημα των μελών της εφεδρείας και της ΛΕΦΕΔ, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που ξεπερνούσε τη γνώση βασικών αντικειμένων αγώνα Πεζικού, η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητα προσωπικού, υλικού και μέσων και, εν τέλει, η διάθεση εθελοντισμού και προσφοράς», όπως τονιζόταν από τους διοργανωτές.

Άσκηση εφέδρων “Εχετλαίος 2020/Σκαπτή ύλη” | Pentapostagma


« Προηγουμενη
Επομενη »