Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Επίθεση με βιτριόλι: Τι κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση

Η υπόθεση που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, η επίθεση με βιτριόλι από την 35χρονη στην Ιωάννα, για τους νομικούς και τους εγκληματολόγους έχει...


Η υπόθεση που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα, η επίθεση με βιτριόλι από την 35χρονη στην Ιωάννα, για τους νομικούς και τους εγκληματολόγους έχει αθέατες πτυχές.






Πρόκειται, άλλωστε, για πρωτοφανές έγκλημα όπως έχει αναλυτικά αναφερθεί το Dnews. Έγκριτος δικηγόρος-εγκληματολόγος εξηγεί γιατί είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα η κατηγορία που αντιμετωπίζει η 35χρονη, αλλά κι όσα διαμόρφωσαν το έγκλημα της. Ο ίδιος αναφέρεται στα ενδεχόμενα κατά την πορεία εκδίκασης της υπόθεση όταν η 35χρονη θα καθίσει στο εδώλιο.

Για την υπόθεση με την επίθεση με βιτριόλι από την 35χρονη στην Ιωάννα, ο Νικόλαος Γραμμένος, δικηγόρος- εγκληματολόγος, διαπιστώνει: «Αυτό που είχε στο μυαλό της η κατηγορούμενη ήταν να τιμωρήσει την Ιωάννα για την ομορφιά της», σημειώνει αναφερόμενος στην εγκληματική ενέργεια που που συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη.






Όπως μας εξηγεί, αυτή η κοινή γνώμη έχει απ’ ό,τι φαίνεται παίξει μεγάλο ρόλο στα όσα χαρακτηρίζουν αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα έγκλημα.

«Στο μυαλό της, η 35χρονη θεωρούσε την Ιωάννα με την οποία είχε εμμονή, πιο όμορφη. Υπήρχε μια μεγάλη ζήλια με ρίζες στο παρελθόν. Η εμμονή ήταν μεγάλη και δεν πρέπει να δημιουργήθηκε μόνο από τον συγκεκριμένο άντρα- μήλον της έριδος. Υπάρχει περίπτωση η κατηγορούμενη να προσπαθούσε να μοιάσει στο θύμα. Πρώτη φορά πάντως βλέπουμε έγκλημα με όπλο το βιτριόλι, να έχει και δράστη και θύμα, γυναίκες», διαπιστώνει.

Πώς η κοινή γνώμη διαμόρφωσε την κατηγορία για την 35χρονη
35χρονη βιτριολι

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το έγκλημα στην εξέλιξή του, όσον αφορά στην νομική και δικαστική διάσταση. H κατηγορία που αντιμετωπίζει η προφυλακιστέα 35χρονη είναι αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όπως τονίζει ο κος Γραμμένος, «όπως θεωρούνταν μέχρι τώρα, το να ρίξεις βιτριόλι δεν είναι έγκλημα με ανθρωποκτόνο σκοπό. Η κατηγορία στην οποία βλέπαμε να εμπίπτει αυτό το έγκλημα ήταν η πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.



Πρόκειται όμως για πολύ διαφορετικά άρθρα το ένα με το άλλο. Στη βαριά σωματική βλάβη προβλέπεται ποινή μέχρι 10 έτη κάθειρξης ενώ στην απόπειρα ανθρωποκτονίας η ποινή φυλάκισης είναι από 10 έτη και άνω. Το θέμα τώρα έγκειται στο πως θα το εκτιμήσει η σύνθεση του δικαστηρίου». Σύμφωνα με τον κο Γραμμένο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε το έγκλημα είναι ιδιαίτερα ειδεχθής και για αυτό η κοινή γνώμη το παρακολουθεί με τέτοιο αμείωτο ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η 35χρονη αντικατοπτρίζει την επιθυμία της κοινής γνώμης για το ειδεχθές αυτό έγκλημα. Τα social media αλλά και τα παραδοσιακά media έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να διατηρούν άγρυπνο το μάτι του κοινού. Ενδεχομένως τα social media να έχουν παίξει ρόλο ακόμα και στην διαμόρφωση της ίδιας της κατηγορίας που αντιμετωπίζει η 35χρονη. Αυτό όμως δεν είναι κατ’ ανάγκην σωστό.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση με τέτοιο έγκλημα θα μιλάγαμε για πρόκληση σωματικής βλάβης. Μάλιστα στην αρχή κι οι ποινικολόγοι για αυτή την κατηγορία έκαναν λόγο. Καθώς περνούσαν όμως οι ημέρες και με τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και πως φιλτραρίστηκε από τα media αποδόθηκε η κατηγορία στην 35χρονη και με βάση και την κοινή γνώμη. Αυτό είναι μοντέρνο και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα».

Τα ενδεχόμενα όταν ξεκινήσει η δίκη
Όπως βέβαια εξηγεί ο κος Γραμμένος, το σκεπτικό για την απόδοση της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, βασίστηκε πιθανόν στο γεγονός ότι βιτριόλι ήταν πολύ παχύρρευστο κι ότι η δράστις έριξε μεγάλη ποσότητα. «Ακριβώς λοιπόν επειδή η ποσότητα ήταν μεγάλη θα μπορούσε να σταθεί ο ισχυρισμός ότι η κατηγορούμενη ήθελε τον θάνατό της Ιωάννας.

Το ότι η κατηγορούμενη είχε ένα βίο κανονικό παίζει επίσης τον ρόλο του. Και φυσικά η προπαρασκευή που έκανε για το έγκλημα. Αυτό το στοιχείο θα είναι έντονα εναντίον της.

Το ότι δηλαδή το έγκλημα δουλεύτηκε πολύ κι η δράστις μπήκε στην διαδικασία να το σχεδιάσει προσεχτικά- τρόπος διαφυγής, επανάληψη τρόπου διαφυγής, μέτρηση χρόνου απόδρασης κ.τ.λ Το δικαστήριο λοιπόν θα κληθεί να κρίνει εάν πραγματικά η 35χρονη επιθυμούσε τον θάνατο της Ιωάννας και να οδηγηθεί έτσι στην απόφαση αν αυτό ήταν έστω απόπειρα ανθρωποκτονίας. Εάν πάντως δεν ‘σταθεί’ ο ανθρωποκτόνος δόλος το έγκλημα θα πέσει στην κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης.



Άλλωστε μένουν κι άλλα σημαντικά πράγματα να φανούν- όπως το πως θα εξελιχθεί η υγεία της Ιωάννας και τι βλάβες θα της μείνουν. Ανάλογα με αυτά, η κατηγορία μέχρι το δικαστήριο μπορεί να πατάει σε πιο στέρεη βάση». Όσο για τη ψυχική και ψυχιατρική κατάσταση της κατηγορούμενης, για την οποία επίσης γίνεται συνέχεια λόγος, σε εντελώς όμως λανθασμένη βάση μιας και δεν υπάρχει επίσημη γνωμοδότηση από ειδικό, αυτή είναι ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο κος Κεχαγιόχλου, συνήγορος υπεράσπισης της 35χρονης, στο δικαστήριο.

Υπάρχει ψυχιατρικό υπόβαθρο; Πώς θα λειτουργήσει;
Για τον κο Γραμμένο, «φαίνεται πάντως ότι υπάρχει ψυχιατρικό υπόβαθρο. Το θέμα είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την πράξη. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ότι για τα εγκλήματα στα οποία οι συνήγοροι επικαλούνται ψυχικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, δεν υπάρχουν ντε φάκτο αποφάσεις ανάλογα με το ψυχικό πρόβλημα -διπολική διαταραχή ή ψύχωση για παράδειγμα- και όλα κρίνονται κατά περίπτωση.

Θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμα και η διάγνωση για οριακή διαταραχή της προσωπικότητας, για την οποία έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος από διάφορους ψυχολόγους που όμως δεν γνωρίζουν την 35χρονη άρα μιλάνε…στον αέρα, να της ελαφρύνει την ποινή. Όλα εξαρτώνται από την κρίση των δικαστών και την σύνθεση του δικαστηρίου που πιστεύω ότι θα είναι Μικτό Ορκωτό (ΜΟΔ).

Δηλαδή, αν ο συνήγορος επικαλεστεί διαταραχή για την 35χρονη το δικαστήριο θα συνυπολογίσει για ποια διαταραχή πρόκειται, αν την είχε εμφανίσει προηγουμένως, αν υπήρχε νοσηλεία, υπάρχουν πολλά επί μέρους συστατικά.