Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μήπως πέρασε από Ελλάδα...;; Συνελήφθη στη Γερμανία γιατρός από τη Συρία για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

Ένας Σύρος γιατρός που κατηγορείται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και βασανισμούς σε φυλακή της Δαμασκού συνελήφθη στις 19 Ιουνί...

Γερμανία: Συνελήφθη Σύρος γιατρός για «έγκλημα κατά της ...

Ένας Σύρος γιατρός που κατηγορείται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και βασανισμούς σε φυλακή της Δαμασκού συνελήφθη στις 19 Ιουνίου στη Γερμανία, όπου ζούσε από το 2015, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Ο Αλάα Μ. συνελήφθη στις 19 Ιουνίου στην Έσση βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει ομοσπονδιακός δικαστής.




Κατηγορείται για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» εναντίον διαδηλωτή, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου το 2011 στη φυλακή των υπηρεσιών Πληροφοριών του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Χομς, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία της Καρλσρούης. Έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο Αλάα Μ. εργαζόταν ως γιατρός σε φυλακή των υπηρεσιών Πληροφοριών του συριακού στρατού όπου φέρεται να βασάνισε από τις 23 Οκτωβρίου 2011 και για μερικές ημέρες έναν άνδρα που συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Δαμασκό.

«Έπειτα από μια σειρά βασανιστηρίων, ο κρατούμενος έπαθε κρίση επιληψίας μετά την οποία ένας συγκρατούμενός του ζήτησε από έναν δεσμοφύλακα να ενημερώσει έναν γιατρό», αναφέρει η Εισαγγελία.

«Μετά την άφιξή του ο κατηγορούμενος, που ήταν παρών εκεί ως γιατρός, ξαφνικά χτύπησε τον Α. με έναν πλαστικό σωλήνα», συνεχίζει η Εισαγγελία.

«Ακόμη και αφού ο κρατούμενος είχε πέσει στο πάτωμα ο Αλάα Μ. συνέχισε να χτυπά το θύμα του και να το κλωτσά.

»Την επομένη η κατάσταση της υγείας του Α. επιδεινώθηκε σημαντικά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αφού οι συγκρατούμενοί του ζήτησαν ιατρική βοήθεια, ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ξανά, αυτή τη φορά συνοδευόμενος από έναν άλλο γιατρό της φυλακής.

Και οι δύο, οπλισμένοι με μία σωλήνα ο καθένας, χτύπησαν τον Α., ο οποίος ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε να περπατήσει μόνος του, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του», περιγράφει η Εισαγγελία.

«Στη συνέχεια πολλοί δεσμοφύλακες έβαλαν το θύμα σε μια κουβέρτα και τον πήραν. Αργότερα πέθανε», καταλήγει η Εισαγγελία.

Ο Αλάα Μ. έφυγε από τη Συρία στα μέσα του 2015 και έφτασε στη Γερμανία, όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του. Εκεί εργαζόταν ως γιατρός.

Δύο πρώην μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας δικάζονται αυτή την περίοδο στο δικαστήριο του Κόμπλενς της Γερμανίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον θάνατο πολλών δεκάδων φυλακισμένων σε ένα κέντρο κράτησης και για βασανισμό πολλών χιλιάδων άλλων κρατούμενων.