Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τσιόδρας: Οι 7 sos κανόνες για την μετακίνηση

Με αφορμή την αναζωπύρωση κάποιων κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τ...


Με αφορμή την αναζωπύρωση κάποιων κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, θύμισε στον κόσμο τις οδηγίες που πρέπει να εξακολουθεί να τηρεί.





Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας η οποία χρειάζεται προσοχή. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας ανακοίνωσε χθες πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί το κονγκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών, στο Wuhan παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα έκλεισαν χώροι εστίασης λόγω επιδημιών μετά την απόσυρση των μέτρων, στην Γερμανία επίσης έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει και η σημαντική άρνηση να παρθούν περαιτέρω μέτρα σε κάποιες επαρχίες. Παντού πρωταγωνιστής η ευθύνη και οι επιπτώσεις για την Δημόσια Υγεία».

Έτσι, πρόσθεσε ότι πρέπει «να συνεχίζουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων να προσπαθούμε να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης που αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν το επόμενο χρονικό διάστημα όχι σαν κάποιο απαγορευτικό αλλά σαν μια συνεχής υπενθύμιση του πως απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν, του πόσο ευγνώμονες πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο ένας προς στον άλλον γιατί συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στην έως τώρα προσπάθεια για μια ηπιότερη και όχι καταστροφική πορεία του ιού στην πατρίδα μας.

Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας, εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα προσπαθώντας να σβήσουμε τις μικρές φωτιές και να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να καταστρέψουν την έως τώρα προσπάθεια μας.



Ο εργαστηριακός έλεγχος και η κατά το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση των ασθενών και η επάρκεια για την αναγκαία υγειονομική φροντίδα θα είναι σημαντικά εργαλεία σε αυτήν την προσπάθει.Βέβαια αυτό δηλώνει την ανάγκη μας όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί, δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο»

Στη συνέχεια απαρίθμησε κάποιες οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί ο κόσμος για να μην υπάρξει νέο κύμα ιού.

1) Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αυτό είναι δυνατόν- αλλά ας προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, ή περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με ιδιωτικό μέσον αυτόν τον καιρό. Πάντως τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν.

2) Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να το κάνουμε με τους κανόνες όσο αυτό είναι εφικτό

3) η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή γενικότερα όπου υπάρχει σύσταση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Είδα πολλούς ανθρώπους να την χειρίζονται με λάθος τρόπο, να είναι η μάσκα κάτω από την μύτη και το στόμα να φτάνει στο σαγόνι. Δεν μπορεί να μην έχουν ένα αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι μαζί τους για να πλένουν τα χέρια τους όταν την βγάζουν ή πριν την βάλουν, ένα σακουλάκι να βάζουν την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούν. Έχουν βγει και πολύ ωραία βίντεο πώς να χειριζόμαστε την μάσκα με έναν καταπληκτικό άνθρωπο, έναν από τους ανθρώπους του νοσηλευτικού προσωπικού που σήμερα τιμούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά η μάσκα δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών.

4) Χρειάζεται πολύ προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες, αυτόν τον καιρό δεν χρειάζονται χειραψίες. Οτιδήποτε ακουμπούμε πχ πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές είναι δυνητικά μολυσμένο με τον νέο ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον



5) Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω όχι για τις δουλειές μας όπου τηρούμε τις οδηγίες αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός.

Ελληνική αλλά και άλλες μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεφτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό ακόμη και ανοιχτούς.

Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν βέβαια και την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής την οποία κατανοούμε αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα μια υποεκτίμηση της κατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

6) Επίσης σημαντικό είναι να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό – τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα και να περιοριστούμε σε ένα στενό «δικό» μας κύκλο επαφών. Πρέπει να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα –ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, η προστασία τους την περίοδο αυτή της άρσης του απαγορευτικού εξακολουθεί να είναι μέλημα μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

7) Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται

Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας.