Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Προχωράει η θεραπεία με πλάσμα, το 0,75% των Ελλήνων νόσησε

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μοριακοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Πολύ θετικά τ...


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μοριακοί έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Πολύ θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας με πλάσμα αίματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Παναγιώτη Κατσίβελα, που μιλά στο Sputnik.

Με το σύνολο των δυνατοτήτων του εξακολουθεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να συμμετέχει στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά περισσότερους από 25.000 μοριακούς ελέγχους, από τις αρχές Απρίλη μέχρι και σήμερα.

«Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν υποχώρησε ούτε σπιθαμή σε αυτά που μπορεί και ήθελε να κάνει. Είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κέντρο για τις εξετάσεις, τόσο του μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό με πολύ μικρό κόστος όσο και για τον έλεγχο ύπαρξης αντισωμάτων στον πληθυσμό» λέει στο Sputnik ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, Παναγιώτης Κατσίβελας.




Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι εφεξής θα εντατικοποιήσουν το έργο τους, ενώ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, όπως τονίζει, «έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και τα αντιδραστήρια, ώστε να μη λείψει, ούτε στιγμή, το παραμικρό από τη χώρα, όσον αφορά τη δυνατότητα ελέγχων».

ΕΚΕΑ: Στόχος μας να ελεγχθούν 10.000 Έλληνες για αντισώματα
Σύμφωνα με τον κύριο Κατσίβελα, το ΕΚΕΑ κατάφερε να εξετάσει περισσότερα από 1.700 δείγματα ανά ημέρα για COVID-19. «Όλα τα δείγματα από τα νοσοκομεία Λάρισας, Άρτας και κάτω Πελοποννήσου, από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, εξετάζονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Συνολικά, έχουμε ξεπεράσει τις 25.000 εξετάσεις».

Επιπλέον, εδώ και 15 ημέρες, στο καινούριο ορολογικό εργαστήριο που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός στο ΕΚΕΑ, εξετάζονται δείγματα ορού αιμοδοτών της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου για τον έλεγχο ύπαρξης αντισωμάτων στον πληθυσμό της χώρας.


Πώς τα ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του κορονοϊού
«Διεξάγοντας έναν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε δείγματα ορού από το αρχείο των αιμοδοτών που διατηρούμε, εξετάζουμε το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει, διερευνώντας ακόμη και τα λεγόμενα κρυφά περιστατικά που υπήρξαν στην κοινωνία. Η μελέτη μας αφορά την περίοδο αιχμής της πανδημίας στην πατρίδα μας, δηλαδή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Μετράμε τα AGG αντισώματα, τα οποία εμφανίζονται περίπου 15 μέρες μετά την έναρξη της νόσου. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό φαίνεται να αντιστοιχεί η νόσηση με τα αντισώματα, δηλαδή ο άνθρωπος δημιουργεί αντισώματα εναντίον του ιού όταν προκύψει μια λοίμωξη. Εμείς μετράμε αυτά τα αντισώματα κι έτσι μπορούμε να πούμε εάν ένας άνθρωπος κατά τεκμήριο έχει ασθενήσει. Έχουμε ελέγξει περισσότερα από 4.500 δείγματα υγιών ανθρώπων κι έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής ότι μόνο το 0,75% του πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή ή έχει νοσήσει από τον ιό. Έχουμε θέσει σαν στόχο να ελέγξουμε 10.000 Έλληνες και να δούμε πόσοι από αυτούς έχουν ασθενήσει».


Κορονοϊός: Ξεκινά να χορηγείται πλάσμα αίματος σε ασθενείς στην Ελλάδα
Θετικά δείγματα από τη θεραπεία με πλάσμα
Πολύ καλά πρώτα αποτελέσματα έχει δώσει, σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, η θεραπεία με πλάσμα αίματος, το οποίο περιέχει αντισώματα υγιών πλέον ανθρώπων που είχαν νοσήσει από κορονοϊό και χορηγείται σε ασθενείς.

«Το ΕΚΕΑ μετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη θεραπεία με πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει. Σε συνεργασία με έξι ελληνικές πανεπιστημιακές κλινικές, ελέγχουμε, επεξεργαζόμαστε και συντηρούμε το πλάσμα, ώστε να μπορεί να χορηγηθεί σε νέους ασθενείς. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη θεραπεία φαίνονται πολύ καλά».