Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιατί οι Έλληνες επιστήμονες επιμένουν στη «φυσική απόσταση» και όχι τα μαζικά τεστ

Ο σχεδιασμός για τη μαζική χρήση των τεστ από τον ΕΟΔΥ. Οι κινήσεις όταν περάσουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας. Την στρατηγική εξηγεί ο...


Ο σχεδιασμός για τη μαζική χρήση των τεστ από τον ΕΟΔΥ. Οι κινήσεις όταν περάσουμε στην επόμενη φάση της πανδημίας. Την στρατηγική εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας.






Η μαζική χρήση των τεστ σχεδιάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην επόμενη φάση της πανδημίας. Όταν δηλαδή οι επιστήμονες θα θελήσουν να δουν ποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν περάσει τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα.

Απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν ότι κακώς δεν διεξάγονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στον πληθυσμό της χώρας, έδωσε στην απογευματινή ενημέρωση ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Πρόκειται για μια στρατηγική ελέγχου της νόσου, την οποία έχει επιλέξει η πατρίδα μας ακολουθώντας διαφοροποιημένη τακτική από άλλες χώρες, η οποία όμως, έχει την σύμφωνη γνώμη πολλών διεθνών οργανισμών.


Η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην διεξάγει σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας όπου βρισκόμαστε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αλλά μόνο στοχευμένα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύει η δημόσια υγεία, όπως π.χ. συνέβη με τη διασπορά του ιού στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στα Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων.

Εμείς έχουμε επιλέξει ως χώρα σε αυτή τη φάση της επιδημίας να μην διεξάγουμε τεστ στον πληθυσμό για να ελέγξουμε τη νόσο, αλλά να τηρούμε τα μέτρα “φυσικής και κοινωνικής απόστασης”, όπως εξήγησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: “Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν τα πραγματικά στοιχεία της νόσου. Επίσης όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς να αισθανθούν καθόλου άρρωστοι. Όπως καταλαβαίνεται είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10 εκ. 700 χιλιάδες Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μου θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με έναν πολύ μικρό πληθυσμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Κορονοϊός: Η σημασία των τεστ στην επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων
Η μαζική χρήση των τεστ σχεδιάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στην επόμενη φάση της πανδημίας. Όταν δηλαδή οι επιστήμονες θα θελήσουν να δουν ποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν περάσει τη νόσο με ελαφρά συμπτώματα ή ασυμπτωματικά και έχουν αυτοϊαθεί στα σπίτια τους, ώστε να επανέλθουν στην εργασία τους.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: “Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον. Ως Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και Υπουργείο Υγείας, με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό. Με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στη χώρα. Για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση. Θέλουμε τα στοιχεία αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε με όσο το δυνατόν ασφαλέστερο τρόπο στην επόμενη φάση. Να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας”.

Ταυτόχρονα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό, επεσήμανε για μια ακόμη φορά, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία μπορούν να δείξουν με ασφάλεια εάν κάποιος έχει πράγματι περάσει τη νόσο COVID-19 και έχει αναπτύξει αντισώματα.

“Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το εάν πέρασες τη νόσο. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο όπου θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας”.