Tελευταια Νεα

Κυριακή, Μαρτίου 08, 2020

Μεταναστευτικό: Ενισχύεται τη θωράκιση των συνόρων με drones, θερμικές κάμερες και εξοπλισμένα σκάφη

synora1

Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο - Σκέψεις επέκτασης και της αντιαρματικής τάφρου μήκος 14,4 χιλ μεταξύ των χωριών Μαράσια και Νέα Βύσσα - Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρά drones, εικόνες από το δορυφόρο Hellas Sat, θερμικές κάμερες και κάμερες ανίχνευσης κίνησης θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρηση των συνόρων
Στην περαιτέρω θωράκιση των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων προχωρά η κυβέρνηση, μέσω της αύξησης της παρουσίας κατάλληλα εξοπλισμένων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, αλλά και την πραγματοποίηση μιας σειράς τεχνικών έργων κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Τα επεισόδια και οι μάχες μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας με τους χιλιάδες αλλοδαπούς που υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών επιχειρούν εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, κατέδειξαν όχι μόνο τη χρησιμότητα του φράχτη του Έβρου, αλλά και την ανάγκη επέκτασή του σε περιοχές, κυρίως, προς το νότο. Στο πλαίσιο αυτό και αφού προηγουμένως σε συνεδρίασή του το ΚΥΣΕΑ «άναψε το πράσινο φως», αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη κατά 40 επιπλέον χιλιόμετρα με την προοπτική μελλοντικά να αναπτυχθεί σε όλα τα σημεία που έχουν «μαρκαριστεί» ως περάσματα από τους διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος του φράχτη θα τοποθετηθεί στο νότιο μέρος του Έβρου, κυρίως στην περιοχή των Φερών και στα δέλτα του ποταμού. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, φράκτης αναμένεται να τοποθετηθεί και σε ορισμένα επιλεγμένα σημεία σε Ορμένιο, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια και Νέα Βύσσα. Σήμερα ο φράκτης εκτείνεται σε μήκος 12,5 χιλιομέτρων πριν και μετά τις Καστανιές.

Κατασκευή τάφρου

Πέρα από τον φράκτη πάντως, υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και της αντιαρματικής τάφρου μήκος 14,4 χιλ. που δημιουργήθηκε επί των ημερών Φράγκου Φραγκούλη στην ηγεσία του ΓΕΣ, το 2011 μεταξύ των χωριών Μαράσια και Νέα Βύσσα και η κατασκευή της οποίας συνεχίζεται, αν και με αργούς ρυθμούς, μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη τάφρος, πέρα από τους στρατιωτικούς σκοπούς που εξυπηρετεί, είχε ως αποτέλεσμα να ανακόψει σε σημαντικό βαθμό το πέρασμα των παράνομων μεταναστών από το συγκεκριμένο σημείο. Να σημειώσουμε πως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε το μήκος της τάφρου να έφτανε τα 120 χιλιόμετρα, καλύπτοντας δηλαδή σχεδόν τη μισή έκταση των ελληνοτουρκικών συνόρων και το πλάτος της τα 30 μέτρα.
Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών φυλακίων, σε σημεία περάσματα του ποταμού, όπως και την αύξηση των περιπολιών από στρατιωτικά τμήματα, ενδεχομένως και με τη συμμετοχή συνοριοφυλάκων. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να παίξει τόσο η πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων όσο και η ενεργοποίηση ενός πλέγματος νέας τεχνολογίας που σαν σκοπό θα έχει τον έγκαιρο εντοπισμό και εν συνεχεία την ειδοποίηση των ελληνικών αρχών για την παρουσία παράνομων μεταναστών όταν αυτοί κινούνται πλησίον της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μικρά drones, εικόνες από το δορυφόρο Hellas Sat, θερμικές κάμερες και κάμερες ανίχνευσης κίνησης, είναι μερικά μόνο από τα μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να ενισχυθεί η επιτήρηση των συνόρων, τροφοδοτώντας, σε πραγματικό χρόνο, με εικόνα και ήχο, το κοινό κέντρο επιχειρήσεων Στρατού και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στηθεί στη Νέα Βύσσα. Παράλληλα, η ενεργοποίηση της ομάδας ταχείας επέμβασης Rabit μέσω της υποβολή σχετικού αιτήματος στη Frontex εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, αυξάνοντας την πίεση προς την Τουρκία, καταδεικνύοντας συνάμμα και επί του επιχειρησιακού πεδίου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε.
« Προηγουμενη
Επομενη »