Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης και πώς θα το… «παλέψουμε»

infokidsΕίναι δεδομένο πλέον, ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινωνία και να προσ...


infokidsΕίναι δεδομένο πλέον, ότι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού στην κοινωνία και να προστατεύσουμε, έτσι τους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, είναι η απομόνωση. Αυτό είναι το σωστό. Δεν είναι, όμως, καθόλου εύκολο.




Δεν είναι τυχαίο, ότι άτομα που χρειάζεται για ιατρικούς λόγους να μένουν για καιρό σε καραντίνα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, έδειξε ότι η καραντίνα σχετίζεται με συμπτώματα μετατραυματικού στρες (PTSD), με σύγχυση και θυμό, ενώ κάποιες έρευνες λένε, ότι οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι και μακροπρόθεσμες.

Χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει η καθηγήτρια ψυχιατρικής Rima Styra, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο: «Ερευνώντας άτομα σε καραντίνα, κατά την εξάπλωση του SARS, το 29% αυτών εμφάνισαν σημάδια μετατραυματικού στρες και το 31% αυτών είχε συμπτώματα κατάθλιψης, μετά την απομόνωση. Αυτό που είδαμε ότι βοηθάει είναι να γνωρίζουν τα άτομα σε απομόνωση τι συμβαίνει γύρω τους, τι πρέπει να προσέχουν, πόσα κρούσματα υπάρχουν κάθε φορά, πόσοι βρίσκονται σε νοσοκομεία… Η πρόσβαση στην τεχνολογία, επίσης, βοηθάει.»

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Frank McAndrew από το Πανεπιστήμιο Knox του Illinois, προσθέτει: «Το να είσαι σε καραντίνα σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο έλεος των άλλων και των ανεξέλεγκτων δυνάμεων, όπως είναι μια επιδημία. Αυτό σε οδηγεί σε ένα αίσθημα ανημποριάς και αβεβαιότητας για το μέλλον, το οποίο μπορεί πραγματικά να σε αναστατώσει.»

Και συνεχίζει: «Η παράταση της καραντίνας, κατά την οποία τίποτα δεν αλλάζει, μπορεί να σε κάνει εσωστρεφή. Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια εσωστρέφεια, όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και σε ακραίες περιπτώσεις θόλωμα των ορίων ανάμεσα στο τι συμβαίνει στο μυαλό κάποιου και τι στην πραγματικότητα.»