Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κορονοϊός: Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες σε μία κρίση; Σχεδόν ένας στους 10 πολίτες θα μπορούσαν να «φτωχύνουν»...

Εν αμφιβόλω θέτει η εξάπλωση του επιδημίας του κορονοϊού την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, ύστερα από 10 χρ...

Κορονοϊός: Πόσο θα αντέξουν οι Έλληνες σε μία κρίση;

Εν αμφιβόλω θέτει η εξάπλωση του επιδημίας του κορονοϊού την ευημερία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, ύστερα από 10 χρόνια πάλης με τα Μνημόνια και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Ξυπνώντας μνήμες του 2008 η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και ο πανικός που έχει προκαλέσει παγκοσμίως είναι δεδομένο πως προετοιμάζουν τις χώρες για το χειρότερο σενάριο. Πόσο λοιπόν θα μπορούσαν να κρατήσουν οι Έλληνες σε κρίση και πώς ύστερα από 10 χρόνια Μνημονίων;




Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες θα μπορούσαν να μπουν στην κατηγορία «φτώχεια» σε περίπτωση που για τρεις μήνες απείχαν από εισόδημα, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης «How' s Life 2020» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, στη χώρα μας παρουσιάζονται ανισότητες, αν και τα τελευταία 10 χρόνια έχει βελτιωθεί η ευημερία μεταξύ των μελών του Οργανισμού.

Οι σκανδιναβικές χώρες, οι Κάτω Χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία απολαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και τις χαμηλότερες ανισότητες. Αντίθετα, στα χαμηλά επίπεδα ευημερίας βρίσκονται η Ανατολική Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Τουρκία και η Ελλάδα, σε κοινωνίες όπου επίσης οι ανισότητες είναι πιο έντονες.

Πώς τα πάει η Ελλάδα;
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα ποσά που δαπανούν τα χαμηλά σε εισόδημα ελληνικά νοικοκυριά για στέγη. Η χώρα μας καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις με ποσοστό 38% έναντι 17% (μέσος όρος ΟΟΣΑ), ενώ το ποσοστό που ζει σε συνθήκες σχετικής φτώχειας αγγίζει το 14% στην Ελλάδα, με το αντίστοιχο στον ΟΟΣΑ να είναι 12%.

Προκαλεί ανησυχία το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των Ελλήνων που θα έμπαιναν στην κατηγορία φτώχειας αν έμειναν χωρίς εισόδημα για τρεις μήνες. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έκθεσης, το 55% των Ελλήνων θα κινδύνευαν σε μία τέτοια περίπτωση, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες - μέλη του Οργανισμού είναι 36%.