Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 21, 2020

Ουρικό οξύ (ποδάγρα): Οι αιτίες που ανεβαίνει


Το ουρικό οξύ είναι προϊόν διάσπασης των πουρινών, οι οποίες περιέχονται σε τροφές όπως τα αλλαντικά, η σαρδέλα και η μπύρα.

Μεταφέρεται από το αίμα και αφού φιλτραριστεί, η μεγαλύτερη ποσότητα αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.




Τα επίπεδα του ουρικού οξέος ανεβαίνουν όταν το σώμα παράγει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ουρικού οξέος ή όταν τα νεφρά δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά το ουρικό οξύ από τον οργανισμό.



Το υψηλό ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει στην ουρική αρθρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των αρθρώσεων, στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ή στην ηπατική ανεπάρκεια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια ή χρόνια νεφροπάθεια.

Οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα παρατίθενται στις εικόνες που ακολουθούν:

Διατροφή πλούσια σε πουρίνες

Διουρητικά φάρμακα

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Κληρονομικότητα

Διαταραχές του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός)

Παχυσαρκία

Ψωρίαση

Δυσλειτουργία των νεφρών

Πηγή: onmed.gr




« Προηγουμενη
Επομενη »