Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 07, 2020

Τρομοκράτες κανουν χιλιάδες επιθέσεις από Ιντλίμπ με ανοχή Τουρκίας


slpressΧιλιάδες επιθέσεις από τρομοκράτες από την ουδέτερη ζώνη στην Ιντλίμπ μέσα σε δύο μήνες,ενώ η Δύση τους απεικονίζει ως «μέτρια αντιπολίτευση».

Η επαρχία της Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, είδε ένα κύμα βίας από αυτούς που δηλώνουν καμία επιθυμία για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, δήλωσε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις πραγματοποιούνται από την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham, την τελευταία μετάλλαξη της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως ζώνη αποξένωσης βάσει των συμφωνιών Ρωσίας-Τουρκίας. Στα μέσα Ιανουαρίου, οι ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιβάλουν εκεί ένα «καθεστώς σιωπής», αλλά οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν.

Τον Δεκέμβριο του 2019 σημειώθηκαν πάνω από 1.400 τρομοκρατικές επιθέσεις από την Idlib, με ορισμένες επιχειρήσεις να βλέπουν τη χρήση θωράκισης και ακόμη δεξαμενών. Η κλίμακα της βίας παραμένει υψηλή, με πάνω από 1.000 επιθέσεις που καταγράφηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου. Εγκύθηκαν εκατοντάδες συριακών πολιτών και κυβερνητικών στρατευμάτων, καθώς και "στρατιωτικοί ειδικοί της Ρωσίας και της Τουρκίας".

"Η μετεγκατάσταση ορισμένων ένοπλων ομάδων από τη ζώνη ουδετερότητας - κατάπαυσης πυρός στη βορειοανατολική Συρία αργότερα στη Λιβύη έχει ενισχύσει τη συγκέντρωση ριζοσπαστικών εξτρεμιστών πάνω από το σημείο βρασμού", ανέφερε το υπουργείο.

Αυτή η κατάσταση συζητήθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εξήγησε ότι η Τουρκία χρειάζεται να ξεχωρίσει την ένοπλη αντιπολίτευση με την οποία συνεργάζεται από τους τρομοκράτες της Hayat Tahrir al-Sham, λέγοντας ότι δεν το έκανε.

Τι λένε οι συμφωνίες;
Σύμφωνα με τις συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας, η Τουρκία υποτίθεται ότι χρησιμοποιεί την επιρροή της μεταξύ αντι-κυβερνητικών ομάδων για να βοηθήσει στην αποδυνάμωση της σύγκρουσης. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την κυριαρχία της στη Δαμασκό για να αποτρέψει μια μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Idlib. Εν μέσω συνεχιζόμενων τρομοκρατικών επιθέσεων, οι δυνάμεις της Δαμασκού έχουν οδηγήσει επιθετικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας.

Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά τον βομβαρδισμό τουρκικής στρατιωτικής μονάδος από πυροβόλα του Συριακού Στρατού, με αποτέλεσμα τουρκικές απώλειες. Αυτό συνέβη καθώς η Άγκυρα μετακίνησε στρατεύματά της στη Συρία χωρίς προειδοποίηση, λέει η Ρωσία .

Ο Ερντογάν ζήτησε την Τετάρτη από τη Δαμασκός θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τα τουρκικάς παρατηρητήρια μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, απειλώντας χρήση βίας.

Η Μόσχα τόνισε ότι οι τζιχάντες, οι οποίοι απειλούν κατοίκους των περιοχών που ελέγχουν στο Idlib, παραμένουν θεμιτοί στόχοι για στρατιωτική δράση, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η επαρχία είναι υπό συριακή κυριαρχία.

Το ανακοινωθέν καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες της Δύσης, ειδικά των ΗΠΑ, να απεικονίσουν τους τρομοκράτες ως «μέτρια αντιπολίτευση», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύμπραξη μαζί τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά τη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκρινε τις «αδίστακτες ενέργειες» του καθεστώτος Ασαντ και Ρωσίας (καθώς και του Ιράν και της Χεζμπολάχ) για «την αποτροπή της κατάπαυσης του πυρός».
« Προηγουμενη
Επομενη »