Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πρόεδροι Δημοκρατίας ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ... Αυτοί είναι οι τρεις που δεν επανεξελέγησαν

Ο όγδοος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση θα είναι γυναίκα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του ΣτΕ. ...


Ο όγδοος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση θα είναι γυναίκα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η πρόεδρος του ΣτΕ.

Μετά το 1974 η Ελληνική Δημοκρατία είχε επτά άνδρες Προέδρους της Δημοκρατίας. Αυτοί είναι οι: Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας και ο νυν Προκόπης Παυλόπουλος. Από αυτούς ο Μιχαήλ Στασινόπουλος άσκησε τα καθήκοντα αρχηγού του κράτους από τη 18η Δεκεμβρίου 1974 έως την 20ή Ιουνίου 1975, δηλαδή έως την οριστική διαμόρφωση του νέου πολιτεύματος από την Αναθεωρητική Βουλή.




Παρέδωσε τη σκυτάλη στον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος με πρόταση της ΝΔ, στις 20 Ιουνίου 1975, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους, πιθανότατα προερχόμενες από τους βουλευτές της Ν.Δ. που είχε 215 έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 295 εδρών. Αντίπαλος του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό. Παρέμεινε στο αξίωμα αυτό έως τον Μάιο του 1980 και ήταν ο πρώτος που δεν επανεξελέγη Πρόεδρος. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και είχε προεδρεύσει της επιτροπής σύνταξης του νέου Συντάγματος.

Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία. Για την εκλογή του, το 1980 πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ απείχε και από τις τρεις ψηφοφορίες, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό, ενώ η Εθνική Παράταξη υπέρ του. Οι βουλευτές της ΕΔΗΚ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση, καθώς μερικοί ψήφισαν υπέρ και μερικοί κατά.

Στη δεύτερη θητεία του, ωστόσο, μεσολάβησε πρώτα η Προεδρία του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος είναι ο δεύτερος Πρόεδρος Δημοκρατίας που δεν επανεξελέγη στο αξίωμα. Η διαδικασία εκλογής του Χρήστου Σαρτζετάκη το 1985 θεωρείται ως η πιο επεισοδιακή κα ι η τελευταία που έγινε με μυστική ψηφοφορία.

Η ρήξη της 9ης Μαρτίου και η απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος με παράλληλη κατάργηση πολλών «υπερεξουσιών» του Προέδρου, η αποκαθήλωση του Καραμανλή από την Προεδρία και η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου να τον αντικαταστήσει επίτηδες με τον άνθρωπο που θύμιζε τη χειρότερη στιγμή των καραμανλικών κυβερνήσεων, καθώς ο Σαρτζετάκης είχε συνδεθεί ως ανακριτής με την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκάλεσαν πολιτικό σεισμό.

Στις τρεις ψηφοφορίες ανέκυψαν δύο διαδικαστικά προβλήματα, τα οποία αφορούσαν στην ψήφο του Προέδρου της Βουλής Ιωάννη Αλευρά, που μετά την παραίτηση Καραμανλή τον αναπλήρωνε στη θέση του Προέδρου, και το χρώμα των ψηφοδελτίων κατά τη μυστική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα στην πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώθηκαν 184 ψήφοι υπέρ του Σαρτζετάκη, τον οποίο στήριζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ενώ βρέθηκαν και δύο λευκά. Δεδομένου ότι η ΝΔ απείχε, τα λευκά προέρχονταν από την κυβερνητική παράταξη. Στη δεύτερη όμως ψηφοφορία μοιράστηκαν έγχρωμα ψηφοδέλτια γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που διαμαρτυρόταν για ξεκάθαρη παραβίαση της μυστικής ψηφοφορίας. Ο βουλευτής μάλιστα της ΝΔ Ελευθέριος Καλογιάννης άρπαξε την κάλπη από την αίθουσα Ολομέλειας και κρατώντας την στα χέρια του προσπάθησε να τη μεταφέρει στην αίθουσα των γραφείων της ΝΔ. Στις αιτιάσεις της ΝΔ για τη νομιμότητα της διαδικασίας, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Μιχαήλ Στεφανίδης απάντησε ότι το Σύνταγμα απαιτεί τα ψηφοδέλτια να είναι ομοιόμορφα, όμως πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να είναι και ομοιόχρωμα. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Σαρτζετάκης συγκέντρωσε 181 ψήφους, ενώ στην τρίτη και τελευταία 180 ψήφους, την οριακή δηλαδή πλειοψηφία που απαιτεί το Σύνταγμα.

Ο τρίτος Πρόεδρος που δεν επανεξελέγη στο αξίωμά του είναι ο νυν Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ τον προεδρικό θώκο θα αναλάβει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Όσον αφορά στη διαδικασία εκλογής του κ. Παυλόπουλου, υπενθυμίζεται πως στις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου 2014, δεν κατέστη δυνατό να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έτσι η Ελλάδα οδηγήθηκε σε βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ο Παυλόπουλος έλαβε 233 ψήφους, ο Αλιβιζάτος 30 και παρών ψήφισαν 32 βουλευτές.