Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Βόμβα» Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ εποικισμούς και κοιλάδα του Ιορδάνη»

Στην αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε πως η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστ...


Στην αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε πως η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.





Όπως τόνισε ο κ. Νετανιάχου, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν, επίσης, ως έδαφος της χώρας του και την κοιλάδα του Ιορδάνη, επισημαίνοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια “ιστορική ημέρα”. Το σχέδιο, σύμφωνα με τους συντάκτες του, είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το Ισραήλ “θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη” και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.


Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.

“Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος”, είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως “ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού”.

Τέλος, έθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως ένα “Εβραϊκό κράτος”, σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το “status quo” σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.

Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή
Ανακοινώνοντας ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για ένα “τεράστιο βήμα προς την ειρήνη”, το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε ως όρο για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους την επίλυση της ισραηλινο – παλαιστινιακής σύγκρουσης και μία “σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας”, ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την “αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

powered by Rubicon Project
“Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα “τεράστιο βήμα προς την ειρήνη”, το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το “μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος” θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές “συνθήκες”, συμπεριλαμβανομένης της “σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας”. Θα μπορούσε να έχει “μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ”, σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να “αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη”, την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Τραμπ: Μήνυμα στον Αμπάς
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι “μια ιστορική ευκαιρία” για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

“Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη” ισραηλινών οικισμών “για μια περίοδο τεσσάρων ετών”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό το κράτος θα είναι “εδαφικά συνεχές”.

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνιοι “αξίζουν μια καλύτερη ζωή” τόνισε, επίσης, ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, του “πιο λεπτομερούς” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. “Σήμερα (σ.σ. 28.1.2020) το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη”, πρόσθεσε.

Κάλεσε ακόμη τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του. “Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948”, είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.

Ρωσία: Στο ακουστικό για τους Παλαιστινίους
“Η Μόσχα θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, αλλά το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι’ αυτό οι Παλαιστίνιοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών”, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

“Θα το μελετήσουμε. Το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες”, δήλωσε ο Μπογκντάνοφ αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι στη Μόσχα μεταβαίνει από την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τη ρωσική πολιτική ηγεσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.