Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ενώ οι τούρκοι θα «φορτώνουν» τζιχαντιστές την Τρίπολη... Συμφωνία για εμπάργκο όπλων και αποχώρηση ξένων δυνάμεων αποφασίστηκε στο Βερολίνο...

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν ότι στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήρι...


Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη συμφώνησαν ότι στην τήρηση του εμπάργκο όπλων, όπως και στον τερματισμό της στρατιωτικής στήριξης στις πλευρές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, ενώ επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη.




Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «αποφασίστηκε μία εκεχειρία ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» και πρόσθεσε: «Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης».

Επίσης εξήγησε: «Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» και συμπλήρωσε πως τα εμπλεκόμενα μέρα δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε από την πλευρά της ότι οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. «Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας επεσήμανε ότι στις μελλοντικές διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες, οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στη σημερινή σύνοδο.

"Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι'αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης" επεσήμανε.