Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Υέλιον-Λειμόχειρ: Εκδίκηση Μυριοκέφαλου, το Βυζάντιο αφανίζει Τούρκους

Το 1176 η Βυζαντινή αυτοκρατορία υπέστη μια από τις καταστροφικότερες ήττα στην ιστορία της στο Μυρικέφαλο. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι συνέχισαν...


Το 1176 η Βυζαντινή αυτοκρατορία υπέστη μια από τις καταστροφικότερες ήττα στην ιστορία της στο Μυρικέφαλο. Οι Σελτζούκοι Τούρκοι συνέχισαν τις καταστροφικές τους επιδρομές στη Μικρά Ασία, εκμεταλλευόμενοι την νίκη τους. Ωστόσο το Βυζάντιο μπορούσε, ακόμα, να αντιδράσει και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικά και αποτελεσματικά.




Το 1177 οι Τούρκοι και οι Τουρκομάνοι υπήκοοί τους εξαπέλυσαν επιδρομή στην κοιλάδα του Μαιάνδρου στην κεντρική Μικρά Ασία. Σε απάντηση ο αυτοκράτορας Μανουήλ Κομνηνός διέταξε τον ανεψιό του στρατηγό Ιωάννη Κομνηνό Βατάτζη να σπεύσει και να τους αντιμετωπίσει. Μαζί του ήταν οι στρατηγοί Κωνσταντίνος Δούκας και Μιχαήλ Ασπιάτης. Αποστολή των τελευταίων ήταν η συγκέντρωση στρατευμάτων, κατά την πορεία.

Οι Τούρκοι στο μεταξύ είχαν λεηλατήσει πολλές βυζαντινές πόλεις και χωριά στην περιοχή φτάνοντας ως τις ακτές του Αιγαίου. Κατόπιν της «νίκης» τους επέστρεφαν στην περιοχή τους μεταφέροντας μαζί τους πέραν των λαφύρων και των σκλάβων και ένα δοχείο με θαλασσινό νερό, ένα με άμμο και ένα κουπί, ως απόδειξη ότι έφτασαν στη θάλασσα.

Η Αυτοκρατορία εφορμά και συντρίβει



Φορτωμένοι λάφυρα οι Τούρκοι κινούντο αργά χάνοντας το κύριο τακτικό τους πλεονέκτημα έναντι των Βυζαντινών, την ταχύτητα. Οι Τούρκοι, περί τους 24.000 άνδρες, έφτασαν στη γέφυρα επί του ποταμού Μαιάνδρου κοντά στα χωριά Ύελιον και το Λειμόχειρ. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr
https://www.history-point.gr/yelion-leimocheir-ekdikisi-myriokefaloy-to-vyzantio-afanizei-toyrkoys