Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μητσοτάκης από ΗΠΑ κατά Ερντογάν: «Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης - Απλά δείτε το

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκο...

Πυρά Μητσοτάκη κατά Ερντογάν: «Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης - Απλά δείτε το χάρτη»

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.




Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας. Αναφερόμαι στην Τουρκία και τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε η Συμμαχία να παραμερίζεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία να αγοράζει κάποιος F-35 και την ίδια ώρα να προχωρά στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Επανέλαβε ότι η συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στην Τρίπολη, που αφορά στη χάραξη θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ, είναι «παράνομη» κι ότι συμβάλλει στην περαιτέρω όξυνση της αστάθειας και της ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τον αγωγό EastMed, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία κινείται προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα δεν αποκλείει την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται εκτός γραμμής.«Θα χαρώ πολύ να την δω να αλλάζει τακτική, αλλά γεωγραφικά είναι γελοία η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Δείτε τον χάρτη, δεν υπάρχει σύνδεση των δύο χωρών στον χάρτη και θέλει να πει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Θέλουμε να προωθήσουμε την εκμετάλλευση και χρήση των ενεργειακών πηγών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υγροποιημένου αερίου (LNG)».

«O EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: Αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθοούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική.




- Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Έχουμε ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως το ζήτημα των προϊόντων που φέρουν την ετικέτα «Μακεδονικά». Εμείς στηρίξαμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, ωστόσο το αποτέλεσμα απείχε κατά πολύ αυτό που περιμέναμε, καθώς η Ε.Ε. εντόπισε σημεία που η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επανεξετάσει, ώστε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Για την Αλβανία: Στηρίξαμε την Αλβανία σε πολλούς τομείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημαντικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Στους πρόσφατους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που προστρέξαμε και στηρίξαμε τους γείτονές μας.

- Για τις εξελίξεις στο Ιράν: Χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και σίγουρα αποκλιμάκωση της έντασης. Ο διάλογος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ πρέπει να παραμείνει ανοικτός, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

- Για τον ρόλο της Κίνας: Αντιμετωπίζω τα ζητήματα σχετικά με την Κίνα με ευελιξία και επιδεξιότητα. Ελλάδα και Κίνα έχουν συνάψει σημαντικές εμπορικές συμφωνίες - για παράδειγμα η επένδυση που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά. Ελλάδα και Κίνα έχουν πολιτιστικούς δεσμούς. Η Κίνα διαθέτει μια μεγάλη αγορά που είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας. Οι σχέσεις μας εδράζονται σε ορθά δομημένες συμφωνίες.